donderdag 3 september 2015

Movie: The Danish Girl - Eddie Redmayne | 'The Danish Girl' grijpt naar de keel

"I believe that I'm a woman", zegt Lili Elbe (Eddie Redmayne) - geboren als Einar Wegener - in de eerste trailer van de transgender- film The Danish Girl. Haar vrouw (Alicia Vikander) slikt even en vult aan: "And I believe it too".

De toon is gezet. De film over het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, de eerste succesvol geopereerde transvrouw, kreeg alvast een pakkende trailer mee. We zien hoe Einar zijn Lili ontdekt, voorzichtig aftast en euforisch openbloeit om dan tegen die tragische muur aan te lopen. "Are you alright" krijgt een pijnlijke diepe "No" als antwoord.

Lili was de partner van kunstenares Gerda Wegener, die haar echtgenoot - toen nog Einar Wegener - om even in te springen voor een vrouwelijk model. De illustratie was een succes en Gerda vroeg haar man om te blijven poseren als vrouw. Lili voelt zich meer dan comfortabel in deze vrouwelijke rol, en wil ook zo gaan leven. "This is not my body. I have to let it go", klinkt het in de trailer.

Ogen op Redmayne
Oscar-winnaar Eddie Redmayne wordt weer als genomineerde getipt voor deze rol. Hij was nochtans niet de naam die we de voorbije jaren zagen passeren. Ook Nicole Kidman en Charlize Theronwerden ooit als mogelijke Lili gesignaleerd. Regisseur Tom Hooper vertelde Screen Daily dat hij Eddie Redmayne koos omdat hij een genderfluïde gevoeligheid bij de acteur ontwaarde. "Ik voelde dat iets in hem naar het vrouwelijke getrokken werd. Dat leek me iets dat hij wel zou willen exploreren".

Sommige trans-activisten hebben al geklaagd omdat er geen transgender-actrice werd gekozen voor de rol, maar anderen juichen de keuze toe. Onder andere Lana Wachowski trad op als een van de adviseuses en coaches van Redmayne.

De film debuteert deze week op het Festival van Venetië. The Danish Girl wordt pas vanaf 20 januari 2016 in de Belgische en Nederlandse zalen verwacht. "Lili, you're exquisite", zegt iemand in de trailer. "We couldn't agree more". 

Zie ook:

bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com