dinsdag 28 juli 2015

Vijf BN'ers experimenteren met 'Love Exchange' tijdens Amsterdam Gay Pride

Het mooiste wat je kunt zijn, is jezelf in vrijheid. Dat is voor Nederlanders veel makkelijker, dan voor veel buitenlandse homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen. Tijdens 'Love Exchange', een vijfdaags social media-evenement, koppelen 5 BN'ers hun seksuele diversiteit aan mensenrechtenactivisten uit het buitenland. DJ 'Erik Arbores', travestiet 'Jennifer Hopelezz', ontwerper 'Bas Kosters', zangeres 'Berget Lewis', journalist 'Margriet van der Linden' en de vijf buitenlandse 'Heroes of Love' gaan tijdens Amsterdam Gay Pride het experiment aan om hun leven via Facebook, YouTube, Periscope, Twitter, Instagram en via NPO3Lab.nl, Gay.nl en LindaNieuws.nl te delen.

Alle tien 'Heroes of Love' verblijven als koppels een week lang op 'The Love Boat' om een belangrijke bijdrage te leveren aan Amsterdam Gay Pride. Ze worden zowel voor als achter de schermen gevolgd tijdens hun optredens en presentaties, die onderdeel vormen van de reguliere evenementen rond AGP, zoals bijvoorbeeld de Roze Kerkdienst, de Pride-party voor jongeren op vrijdagavond, het afsluitende mensenrechtenconcert op zondag, de Pride Walk, de Drag Olympics en natuurlijk de Canal Parade.

DJ Erik Arbores (17) is één van Nederlands jongste DJ's. Op 9-jarige leeftijd begon hij met componeren; eerst klassiek maar al snel raakte hij bevlogen door de elektronische muziek. Op zijn 16de verjaardag kwam zijn droom uit: hij draaide als jongste DJ ooit in Privilege, de grootse club van Ibiza. Als ambassadeur van Dance4life bezocht Erik Arbores Oeganda, die reis maakte grote indruk. Die betrokkenheid zet hij door met zijn deelname aan de Love Exchange. "Ik vind het ontzettend gaaf deel uit te mogen maken van Love Exchange, dat laat zien hoe bijzonder Nederland is in zijn acceptatie en waardering voor alle mensen ‼ Ik heb met eigen ogen meegemaakt dat in landen zoals Oeganda en Rusland dat niet altijd vanzelfsprekend is. Ik heb zelf een grote passie voor deze vrijheid en daarom lijkt het me heel bijzonder de wereld te laten zien hoe mooi het is om jezelf te kunnen zijn" ‼

Volg Erik Arbores via Twitter: @ErikArbores – Instagram: Instagram.com/ErikArbores  Facebook: Facebook.com/ErikArbores

Travestiet Jennifer Hopelezz (42) is een bijzondere verschijning in de Amsterdamse gay scene. Ze is zowel activsite als glamour girl. Als een van de eigenaren van Club Church organiseert La Hopelezz allerlei activiteiten voor drag queens. Bijvoorbeeld de Superball: een stijlwedstrijd voor negen draghuizen (drag vriendinnenclubs). Voor de Gay Pride richtte ze Drag Queen Olympics op, dat dit jaar zijn elfde editie beleefd. Voor de Love Exchange verbindt ze haar activisme met spannende stiletto's. "Het is echt een eer om gevraagd te worden voor Love Exchange. Pride is niet alleen een groot feest, maar wij kunnen ook alle media-aandacht gebruiken om iets wezenlijk te veranderen voor LHBT'ers. In Nederland hebben we de strijd voor gelijkrechten gewonnen, in het buitenland vaak niet. Alhoewel Nederland nog steeds geen paradijs is voor LHBT'ers - er is nog veel discriminatie en geweld tegen homo's - is onze situatie niet te vergelijken met veel andere landen. Ik hoop dat het inderdaad een 'exchange' wordt, waar ik veel van mijn Hero kan leren en andersom. Ik ben niet van plan om te zeggen hoe het moet in andermans land, maar hoop meer te leren over wat mijn Hero doet en zijn/haar motivatie om de wereld dáár te verbeteren".

Volg Jennifer Hopelezz via Twitter: @JennyHopelezz  Facebook: Facebook.com/pages/Jennifer-Hopelezz/172471460822  

Modeontwerper Bas Kosters (38) is een van Nederlands meest eigenzinnige en kleurrijke modeontwerpers. Hij staat bekend om zijn uitbundige en vernieuwende ontwerpen met oogverblindende prints. Een voorbeeld is de broek uit 2012 genaamd: Is that a cock or your legs. Kosters won meerdere prijzen waaronder in 2003 de Robijn Fashion Award. Hij is een creatieve duizendpoot. Zo heeft hij zijn eigen magazine: Extra Kak en doet hij aan performance art. Daarnaast maakt hij illustraties van mannelijk naakt dat speciaal voor de Love Exchange zal worden tentoongesteld. Hij neemt met trots deel aan de Love Exchange. "Love exchange lijkt mij een spannend en leerzaam avontuur. Al is mijn vrijheid voor mij een groot gewaardeerd goed en zeker geen vanzelfsprekendheid, de andere kant van de medaille ken je toch niet uit eigen beleving. Ik hoop ook mensen in Nederland te kunnen laten zien hoe belangrijk vrijheid en bewustzijn eigenlijk is. Veel van mijn persoonlijkheid en waar ik voor sta, vind je terug in mijn werk. Daarom ben ik blij dat ik aan de Heroes mag laten zien met hoeveel plezier ik mijn 'zijn' en mijn werk heb kunnen verengingen. Ik ben blij dat ik met mijn werk ook kan bijdragen aan het inhoudelijke en culturele aspect van Amsterdam Gay Pride 2015".

Volg Bas Kosters via Twitter: @BasKosters  Instagram: Instagram.com/BasKosters  Facebook: Facebook.com/BasKosters  

Sinds jaar en dag is Berget Lewis (43) een van de beste zangeressen van ons land. Met haar dijk van een stem knalt ze van de bühnes in shows en musicals als: Ladies of Soul en Dreamgirls. Deze Amsterdamse met Surinaamse ouders heeft hart op de goede plek zitten. Zo trad ze de afgelopen jaren regelmatig op tijdens de Gay Pride. Dit jaar is ze nog sterker betrokken bij het lot van LHBT'ers door haar deelname aan de Love Exchange. "Ik vind dit zo'n waanzinnig initiatief en ik ben heel blij dat ik deel uit maak van Love Exchange. Het is de eerste keer dat mensen uit binnen- en buitenland aan elkaar gekoppeld worden om met elkaar ervaringen te delen, die door de hele wereld gevolgd kunnen worden. Online, offline, iedereen maak je deel van je leven. Het is heel bijzonder dat wij dit in ons landje weer voor elkaar krijgen om met zoiets moois voor de LHBT-gemeenschap, dat ik een ontzettend warm hart toe draag, voorop te lopen. Nederland rocks" ‼

Volg Berget Lewis via Twitter: @BergetLewis  Instagram: Instagram.com/BergetLewis  Periscope: @BergetLewis  

Journalist Margriet van der Linden (45) heeft een divers en allround cv. Zij werkte onder andere voor RTL 5, Twee Vandaag en BNR Nieuwsradio. Van 2008 tot 2013 was zij hoofdredactrice van het feministische tijdschrift Opzij. Daarnaast deed ze diepgravende interviews met Victor en Rolf en Carice van Houten in Zomergasten (seizoen 2009). Én ze was de mol in het afgelopen seizoen van de televisiehit 'Wie Is De Mol' ?! Van der Linden is erg betrokken bij LHBT-gemeenschap en benieuwd naar onze Heroes of Love. "Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de ervaringen van de buitenlandse gasten, hoe hun persoonlijke leven is en wat hen beweegt. Andersom zou ik willen laten zien hoe wij, hoe ik, hier in Nederland mijn weg vinden/vindt, ook als het LHBT-issues betreft. Ik zou een dialoog willen, omdat dat uiteindelijk is waar het om gaat: samen in gesprek gaan. En verder ben ik ook heel blij dat het weer Gay Pride is. Als de vlaggen eenmaal in de stad hangen, is het meteen een vrolijke boel. En het is belangrijk, om te vieren maar ook om anderen te laten zien dat iedereen recht heeft op vrijheid en zijn eigen leven mag vormgeven".

Volg Margriet van der Linden via Twitter: @MrsVanDerLinden

Love Exchange koppelt vijf BN'ers aan vijf buitenlandse Heroes of Love, die seksuele diversiteit inzet hebben gemaakt van hun strijd om in vrijheid te kunnen leven. Een travestiet uit Oekraïne, die in het oorlogsgebied woont en daar letterlijk en figuurlijk strijdt voor de liefde. Een vrouw uit Zuid-Afrika, die binnenkort eindelijk man wordt en een lesbisch meisje uit Bonaire. Een jonge biseksuele vrouw uit het islamitische Indonesië en een homoseksuele man uit Macedonië, die daar vanwege zijn homoseksualiteit is ontvoerd, mishandeld en bedreigd, maar blijft strijden om te kunnen zijn wie hij is.

Volg Love Exchange via: Twitter: Twitter.com/Love_Exchange – Instagram: Instagram.com/Love_Exchange_Amsterdam 
Periscope: @Love_Exchange Website: Love-Exchange.com

Locatie 'The Love Boat'
De Heroes of Love verblijven vanaf 28 juli op een speciale Love Boat, de 34 meter lange clipper Koh-i-Noor uit Harlingen, die speciaal voor Love Exchange naar Amsterdam komt. Tot en met vrijdag 31 juli ligt de clipper tot aan het begin van de avond aan Steiger 5 (bij Elsa's Homemade) in het Oosterdok bij Science Center Nemo (zie hier). Om circa 22.00 uur meert The Love Boat aan op haar Canal Paradelocatie tegenover de Hermitage voor Amstel 214 bij de Blauwbrug (klik hier).

Links naar ander "Nieuws uit Amsterdam":
bronnen: 24Life.nl – Jacques Happe / Love-Exchange.com / YouTube.com  MVS