woensdag 29 juli 2015

Amerika | Playing Gay: Hoe TV–karakters hielpen bij de emancipatie van Gays

Er is een documentaire in de maak - 'Playin Gay' - die laat zien welke invloed gay-karakters hebben gehad op de beeldvorming over homoseksualiteit.

Het is een Amerikaans initiatief genaamd "Playin Gay: How America Came Out on Television". In de documentaire wordt stilgestaan bij de verschillende mijlpalen uit de recente geschiedenis, met als laatste de openstelling van het huwelijk voor iedereen. Ook daarop is TV van grote invloed geweest, zo stellen de makers.

"Ellen, Will & Grace, The L-Word en Modern Family hebben ervoor gezorgd dat de beeldvorming rond LHBT's flink is veranderd", zegt David Bender. Hij is naast activist en talkshowhost de initiatiefnemer van het project, waarvoor hij het scenario schreef. Ook zal hij een en ander zelf regisseren.

De documentaire bevat interviews met TV-pioniers als Sheila Kuehl, een acteur in The Many Lives of Dobie Gillis, die de gender-conventies in de jaren zestig wist op te schudden. Daarnaast komt Wilson Cruz aan het woord, een voormalig woordvoerder van homorechtenorganisatie GLAAD. Als tiener speelde hij een homoseksuele tiener in 'My So-Called Life'.

Playing Gay is nog niet af, daarvoor is geld nodig. Via Kickstarter probeert 'David Bender' het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Hieronder alvast de eerste beelden ...

bronnen: Winq.nl / Advocate.com / KickStarter.com