woensdag 29 juli 2015

Turkije – Istanbul – Regenboogtrap | "De gemeente breekt Regenboogtrap af"

Homo-organisaties in het Turkse Istanbul zijn maandag in opstand gekomen toen een grote graafmachine de beroemde 'Regenboogtrap' nabij het centrum van de stad sloopten. De voetgangerstrap van tweehonderd treden werd enkele jaren geleden in de regenboogkleuren geschilderd nadat de toenmalige regering de rechten van homoseksuelen niet wilde erkennen.

Uit protest schilderde homoactivist Hüseyin Çetinel samen met enkele mede homoactivisten de trap in de zes regenboogkleren om zo aandacht te vragen voor de rechten van Turkse homo's. De trap werd een nationaal symbool voor de homobeweging en groot was de verontwaardiging afgelopen maandag dan ook toen een graafmachine een einde maakte aan dit 'monument'.

Maar na kort overleg met de autoriteiten blijken de werkzaamheden onderdeel van een groot renovatieplan. De infrastructuur voor water en elektra onder de trap is aan vervanging toe vandaar dat het homosymbool tijdelijk moet wijken. De gemeente heeft verzekerd dat de trap weer in de regenboogkleuren mag worden teruggebracht. "Zodra de trap klaar is gaan we hem weer schilderen en nu nog mooier dan dat hij al was," aldus homoactivist Çetinel.

Homo-organisaties in Istanbul zijn de laatste tijd extra op hun hoede nadat eind juni de vreedzame Gay Pride door politie met grof geweld, en zonder enige aanleiding, uit elkaar gedreven werd. Nog altijd wachten homoactivisten op een officiële verklaring van de plaatselijke overheid waardoor het wantrouwen naar elkaar is toegenomen. Vooral de laatste twee weken lopen de spanningen op en beschuldigen beide partijen, homo-organisaties en gemeente, elkaar van wederzijdse provocaties en het gebrek aan respect en acceptatie.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com