donderdag 12 maart 2015

Utrecht – Tara Scally | "GroenLinks wil 'Veilige Haven' in Utrecht voor LHBT's"

GroenLinks wil dat naar voorbeeld van de Amsterdamse instelling 'Veilige Haven' ook in Utrecht een opvangplek wordt gecreëerd voor bi-culturele LHBT's die moeite hebben om zichzelf te kunnen zijn.

Uit het rapport 'Jezelf kunnen zijn in Utrecht' blijkt dat bi-culturele LHBT's vaak moeite hebben om hun geaardheid bespreekbaar te maken. Daarom wil GroenLinks dat er een instelling komt in Utrecht waar deze groep ondersteuning kan krijgen. "Als je in een gemeenschap opgroeit waarin LHBT als zieken of zondigen worden gezien, is de kans groot dat je dit oordeel internaliseert. Onder deze groep is dan ook een verhoogde kans op psychosociale problemen, depressie, suïcide, verslaving en - mede door uit huis zetting - schulden", aldus GroenLinks-raadslid Tara Scally.

Veilige Haven
De Amsterdamse instelling 'Veilige Haven' biedt ondersteuning aan jongeren, mannen en vrouwen uit multicultureel Amsterdam en omstreken die een plek zoeken waar ze terecht kunnen met hun homo-, biseksuele-, lesbische- of transgender-gevoelens. Ook Utrechtse bi-culturele LHBT's gaan nu vaak naar de 'Veilige Haven' in Amsterdam.

Scally: "De huidige hulpverlening in Utrecht is gericht op uit de kast komen, dat is voor LHBT's met een bi-culturelen achtergrond vaak geen voor de hand liggende optie vanwege hun thuissituatie en cultuur, dus de hulpverlening sluit onvoldoende aan op de situatie en behoeften van de doelgroep".

Roze stembusakkoord
Vrijdag is het een jaar geleden dat het Roze Stembusakkoord werd gesloten. Dit initiatief van GroenLinks werd nagenoeg raadsbreed aangenomen. Vrijdagavond vindt er een debat plaats over dit Roze Stembusakkoord.

Eerder werd op initiatief van GroenLinks het regenboogzebrapad aangelegd om de diversiteit van Utrecht te laten zien. Scally: "In Utrecht mag je zijn wie je bent en moet je je veilig kunnen voelen om dit uit te dragen, altijd en overal. Vrijheid om jezelf te zijn in Utrecht moeten we bewaken en bevechten, daar zal GroenLinks altijd aandacht voor blijven vragen".

bronnen: Dichtbij.nl / YouTube.com