zondag 8 maart 2015

Amerika – Barack Obama | "Obama noemt Homo-rechten in Selma toespraak"


Zaterdag vond in de Amerikaanse stad Selma in de staat Alabama de herdenking plaats van het begin van de historische vrijheidsmarsen, vijftig jaar geleden. Politie en racisten sloegen de vreedzame demonstranten met geweld uiteen.

Beelden daarvan gingen de hele wereld over en dwongen president Lyndon B. Johnson iets te doen aan gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. Op de brug buiten de stad waar toen agenten klaarstonden, hield president Obama een indrukwekkende rede, waarin hij het over rechten voor iedereen had, zoals 'gay rights'.

Obama eerde de demonstranten: "Door wat zij deden, gingen de deuren open. Niet alleen voor Afro-Amerikanen, maar voor alle Amerikanen. Vrouwen liepen door die deur, Latino's, Aziatisch-Amerikanen, homoseksuele Amerikanen en Amerikanen met een beperking".

Hij zei verder onder meer: "Als je denkt dat er de laatste vijftig jaar niets is veranderd, vraag dat dan aan een vrouwelijke CEO. Vraag aan je homoseksuele vriend of het nu makkelijker is om 'out and proud' in Amerika rond te lopen dan 30 jaar geleden. Immigranten, slaven en anderen die streden voor veranderingen in de VS: "Wij zijn de homoseksuele Amerikanen, wier bloed door de straten van San Francisco en New York vloeide, net zoals er vanaf deze brug bloed vloeide".

Zie ook:  Regering VS wil af van verbod op Homohuwelijk

bronnen: Gay.blog.nl / WashingtonBlade.com / YouTube.com