donderdag 13 juni 2013

19 Juni 2013 | Film en Debat: Geslachtsverandering in Iran


                                                                
Op Thailand na is er geen land ter wereld waar jaarlijks zoveel geslachtsveranderende operaties plaatsvinden als in Iran. Het politieke establishment in Iran moedigt homo's en lesbiennesactief aan om deze operaties te ondergaan. Op die manier verschoont de samen- leving zich van homoseksuelen.

Waarom dwingt de Islamitische Republiek Iran mensen om hun geslacht te veranderen, waarmee ze een grove mensenrechtenschending begaan ... en wat kunnen we hieraan veranderen ?!  Daarover gaat deze avond in het Humanity House.

Na de film 'The Birthday' gaan Shadi Sadr (directeur Justice for Iran) en mensenrechtenactivist Shadi Amin met elkaar en het publiek over deze vragen in discussie. Het gesprek staat onder leiding van publicist / auteur Petra Stienen.

Over 'The Birthday'
'The Birthday' volgt een jongeman in de periode voor en vlak na zijn operatie. Ze moet dan gesluierd over straat, want bij het vrouw zijn hoort in Iran ook dat je niet zonder hoofddoek over straat mag. Verder laten medici en geestelijken hun licht schijnen op transseksualiteit en de con- sequenties die dit heeft in een islamitische samenleving. Nederland, Iran 2006, 72 min. Gesproken taal: Perzisch (Farsi).

Over de organisatoren
•  Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die strijdt tegen armoede, onderdrukking en discriminatie.  www.hivos.nl
•  Justicefor Iran zet zich in voor het verdedigen van mensenrechten en vraagt hier publiekelijk aandacht voor. Justice for Iran eist
    dat de Iraanse regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de schendingen van deze rechten.  www.justiceforiran.org

Plek reserveren ?!
Mail naar aanmelden@humanityhouse.org o.v.v. 'The Birthday'. Je ontvangt van ons een bevestiging dat je op de gastenlijst staat.    

Toegang: GRATIS  -  Voertaal van dit debat is Engels

Locatie: Humanity House - Den Haag
Foyer open 19.30 uur
Programma start 20.00 uur
Programma eindigt 22.00 uur (geen pauze)

bronnen: Transgender Netwerk Nederland / Humanity House / YouTube.com