maandag 20 mei 2013

Opening QueeRussia - met goedkeuring van Rusland


             
Op zondag 19 mei is de tentoonstelling 'QueeRussia - The hidden (p)art' geopend door Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum, en Koen van Dijk, directeur van COC Nederland. De expositie in Galerie MooiMan in Groningen maakt deel uit van het programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en Noord Nederland-Rusland 2013 en heeft daarmee de officiële goedkeuring gekregen van de Russische autoriteiten.

Kees van Twist en Koen van Dijk hebben tijdens de opening de mensenrechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in de Russische Federatie aangekaard en daarbij ook de moeilijke - of meer nog: onmogelijke situatie belicht waarin kun- stenaars terecht zullen komen indien de te verwachten nieuwe wetgeving tegen zogenaamde 'homo-propaganda' wordt aangenomen. Deze wet, die de rechten van LHBT's en hun sympathisanten verder zullen inperken, wordt op 25 mei a.s. in het Russische parlement (Staatsdoema) be- handeld.

De lijst met de te tonen kunstenaars heeft een zeer welkome en bijzondere aanvulling gekregen in de persoon van Andreï Bartenev die in 2007 Russische Federatie vertegenwoordigd heeft op de Bienale in Venetië. Op zijn conto staan vele internationale exposities in vooraanstaande gale- rieën en musea vermeld. Bartenev is zeer bezorgd dat de hierboven genoemde wet zijn vrijheden als kunstenaar zal inperken, maar waarschijn- lijk ook zijn werk als kunstenaar onmogelijk zal maken. Om die reden heeft hij een serie foto's die in de expositie te zien is, nog aan niemand in de Russische Federatie durven laten zien. Puur uit angst dat zijn model (na herkenning) vermoord zal worden. De vele gesprekken die de orga- nisatoren van QueeRussia met de kunstenaars die n de expositie te zien zijn, bevestigen de angst van Bartenev.

De relatieve vrijheid in een stad als Moskou wordt overschaduwd door de angst voor het Poetin-regime en de stappen die zij zullen nemen om vrijheden in te perken. De regering laat niet na om telkens homoseksualiteit in verband te brengen met alles waar de regering tegen strijd. De brute moord in Wolgograd op een jongen die aan zijn vrienden vertelde dat hij homoseksueel is, nota bene op de nationale feestdag dat in de Russische Federatie de overwinning in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, maakt maar eens te meer duidelijk welke ideeën er leven.

De expositie 'QueeRussia – The hidden (p)art' toont naast werk van Andreï Bartenev ook foto's van Alexander Kargaltsjev (New York, VS), schilderijen van Sergei Sovkov (Toljatti, Rusland), foto's en video van Serge Golovatsj, foto's van Seva Galkin (beide uit Moskou, Rusland) en foto's en video van Slava Mogoetin (New York, VS). Daarnaast een serie ansichtkaarten 'Groeten uit Sint Petersburg' uit het project 'A gay day' van Alexeï Tichonov (Sint Petersburg, Rusland).

Als onderdeel van de expositie verschijnt ook het fotoboek 'Asylum' van Alexander Kargaltsev. Het boek toont jonge getalenteerde Russen die vanwege hun seksualiteit en de homofobe wetgeving in Rusland naar de Verenigde Staten zijn gevlucht. Naast hun foto's zijn ook hun schrijnen- de verhalen afgedrukt.

Het Asylum-project zal deze zomer ook nog in andere steden in binnen- en buitenland te zien zijn, o.a. op de Roze Zaterdag te Utrecht (29 juni), tijdens de WorldOutgames in Antwerpen (31 juli t/m 11 augustus) en Homotopia Arts Festival in Liverpool.

QueeRussia - the hidden (p)art
Van 19 mei t/m 30 juni 2013   
Galerie MooiMan - Noorderstationsstraat 40 te Groningen
Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-18.00 uur

Voor meer informatie ga naar de website van Galerie MooiMan:  www.mooi-man.nl

De expositie 'QueeRussia - the hidden (p)art' in Galerie MooiMan in Groningen maakt deel uit van het programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en Noord Nederland-Rusland 2013 en heeft daarmee de officiële goedkeuring gekregen van de Russische autoriteiten.

bronnen: COC.nl / COC Nederland / Galerie MooiMan