donderdag 23 mei 2013

Dordrecht Pride 2013 | LGBT-festival in Dordrecht van 7 t/m 9 juni

                    
Dordrecht, vermoedelijk de oudste stad van Holland, telt rond de 20 evenementen per jaar, maar een LGBT-feestje zat hier nog niet bij. Best een beetje vreemd, vond organisator Lennart Lenskens. De gemeente Dordrecht gaf hem gelijk en daarmee is van 7 t/m 9 juni het eerste grootschalige Dordtse LGBT-festival een feit.

Het festival trapt donderdagavond af met een thema-avond in de Grote Kerk. Eerst zal de film 'Prayers for Bobby' worden vertoond (zie 'Trailer' onderaan dit artikel). Een aangrijpend, waargebeurd verhaal over een moeder (Sigourney Weaver), wiens zoon zelfmoord pleegt omdat zij zijn homoseksualiteit niet kan accepteren. Een tragisch, ontroerend verhaal, dat genoeg stof biedt voor discussie. Na afloop zal operazanger Uros Petrac eerst enkele liederen ten gehore brengen, waarna er lustig op los kan worden gediscussieerd.

Lekker theatraal
Na deze serieuze aftrap is het op vrijdagavond tijd voor de feestelijke start. Tijdens de 'Dordtse Roze Nacht', kun je onder andere meewandelen met de 'Queens Night Tour', een theatrale verhalenwandeling door de stad. Reserveer alvast kaarten via: www.dordrechtpride.nl. Vervolgens is er voor Merz, een authentiek pakhuis in de oude werkhaven van Dordrecht, een heerlijk buitenfeest met onder andere een optreden van de Vengaboys. Op zaterdag zijn er optredens van onder andere Patty Brard, Marga Bult, Ferry de Ruiter en dansgroep XY6T9 en 's avonds vindt de PinkClinic Celebration plaats in poppodium Bibelot. Tickets zijn te bestellen via: www.bibelot.net. Op zondag zijn er ten slotte optredens van Audrey Smits, Dimitry Mosa, Dolly Bellefleur en kun je het weekend al meeblèrend afsluiten met een heerlijke musical/songfestival sing-a-long.

Probeer eens een huwelijk !!
Een van de meest opvallende programma-onderdelen is het 'Homohuwelijk voor één dag'. Dik twaalf jaar terug was Nederland het eerste land waar homokoppels zich in het echt konden verbinden en daar mogen we best een beetje trots op zijn. Om eens zonder verplichtingen te kunnen proberen hoe zo'n huwelijk nu voelt, kun je in Dordrecht in een kerkje nabij het stadhuis in het huwelijksbootje stappen. Bruidskleding, bruids- taartjes, bruidsboeket, prosseco en zelfs trouwringen zijn aanwezig. 'The real deal', maar voor slechts 24 uur. Er treden overigens ook twee jongens 'echt' in het huwelijk tijdens de pride.

Kijk voor meer info en het volledige programma op:  www.dordrechtpride.nl

Zie ook:  Stadsomroepster: Darja De Caluwe | Inschrijving 'Queen's Night Tour' van start

bronnen: Gay.nl / Dordrecht Pride / YouTube.com