maandag 20 mei 2013

Eerste Homohuwelijk op Bonaire een feit


                    
Het eerste homohuwelijk op Bonaire is op zaterdag 18 mei voltrokken. Arubaan Jean Ardley Baiz (43) en de Venezolaan Nolberto Miguel Torrealba (30) gaven elkaar in het stadhuis van Bonaire het jawoord. Baiz: "We wilden niet langer wachten om onze relatie te formaliseren".

Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen sinds de staatkundige veranderingen op 10 oktober 2010 een overgangsperiode van twee jaar om de in- voering van de wetgeving voor te bereiden. "Vanaf eind 2012 is de Nederlandse huwelijkswetgeving van kracht op de drie eilanden", informeert Carla de Konink van de Rijksdienst Caribisch Nederland. "Het huwelijk van gisteren is niet het eerste in Caribisch Nederland, wel voor Bonaire. Een Arubaans paar stapte al in december 2012 op Saba in het huwelijksbootje".

Omstreden
Het huwelijk van Baiz en Torrealba werd voltrokken door trouwambtenaar Irma Cecilia-De Graaf van de burgerlijke stand. De invoering van het homohuwelijk en de legalisering van abortus en euthanasie op de BES-eilanden is niet zonder slag of stoot gegaan. Nog steeds gaan er geluiden op de eilanden tegen de drie omstreden wetten als gevolg van de toetreding van de eilanden tot het Nederlandse staatsbestel. Het homohuwe- lijk ligt zeer gevoelig in de voormalige Nederlandse Antillen.

Het echtpaar is speciaal naar Bonaire gekomen voor het huwelijk omdat op Aruba het wettelijk niet mogelijk is voor twee personen van hetzelf- de geslacht om te trouwen. Ook op Curaçao en Sint Maarten is dit nog niet mogelijk. Wel kan een homohuwelijk bijgeschreven worden in de burgerlijke stand.

Ardley Baiz en zijn echtgenoot Miguel Torrealba zijn zondagochtend de dag na de huwelijksvoltrekking vroeg opgestaan om te gaan joggen. Na twee uurtjes training vertelt Ardley Baiz relaxed in hotel Rochaline over zijn huwelijk. "We zijn heel blij. Na een voorbereiding van een jaar zijn we nu formeel een echtpaar".

Na het huwelijk in het stadhuis vond de receptie plaats in City Café in Kralendijk. Het feest, georganiseerd door de homobelangenorganisatie DiBo (Diversity Bonaire), werd bijgewoond door familie en vrienden. Baiz en Torrealba zijn zich bewust van de tegenstand op het eiland omtrent het homohuwelijk. "Wij zijn uitgeweken naar Bonaire, omdat het op Aruba niet kon. Maar controverse en kritiek krijg je overal. Het maakt niet uit waar je trouwt. We blijven in onszelf geloven en blikken vooruit".

Pluspunt Aruba
Arubaanse parlementariër Desiree Croes en haar vrouwelijke huwelijkspartner Benvinda de Sousa waren de getuigen van het homopaar. Ook Croes is getrouwd, maar moest december vorig jaar naar Nederland uitwijken, omdat het homohuwelijk niet legaal is op Aruba. Croes: "We hebben op Aruba wel één pluspunt: Maar liefst 25 homohuwelijken staan bij de burgerlijke stand ingeschreven. Op geen enkel ander eiland in het Caribisch deel van het Koninkrijk is dat zo. Het betekent dat homoparen willen trouwen. Ze trouwen in het buitenland en komen terug naar Aruba om te wonen".

Croes probeert zowel in het parlement als daarbuiten bewustzijn te creëren voor het homohuwelijk. "We willen voldoende draagvlak in de ge- meenschap voordat het homohuwelijk legaal wordt. Tegenstand zoals op Bonaire was te verwachten, want het gevoel is dat de invoering van het homo- huwelijk is opgelegd door Nederland. Het kwam mee in het totaalpakket na de staatkundige veranderingen. Het eiland kreeg een korte voorberei- dingstijd, terwijl de ontwikkeling in Nederland heel lang aan de gang was voor invoering in 2001".

bron: CaribischNetwerk.ntr.nl


Eerste Huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht op Bonaire

Op Bonaire is zaterdag 18 mei het eerste huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht voltrokken. Arubaan Jean Ardley Baiz (43) en de Venezolaan Nolberto Miguel Torrealba (30), beide woonachtig op Aruba, gaven elkaar in het stadhuis van Bonaire het JA- woord.

De twee zijn speciaal naar Bonaire gereisd omdat Aruba homostellen nog niet de mogelijkheid biedt een wettelijk huwelijk aan te gaan. Wel kan een homohuwelijk bijgeschreven worden in de burgerlijke stand. Na 't huwelijk in het stadhuis van Bonaire vond een receptie plaats, bijgewoond door familie en vrienden.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen sinds de staatkundige veranderingen op 10 oktober 2010 een overgangsperiode van twee jaar om het homohuwelijk wettelijk mogelijk te maken. Vanaf eind 2012 is de Nederlandse huwelijkswetgeving van kracht op de drie eilanden maar het homohuwelijk ligt er nog altijd zeer gevoelig.

Het eerste officiële homohuwelijk op de zogenoemde BES-eilanden dateert al van eind vorig jaar. In december 2012 werd op Saba het eerste homohuwelijk gesloten in de voormalige Nederlandse Antillen.

Ook op Sint Eustatius zouden paren van gelijk geslacht inmiddels moeten kunnen trouwen. Er bestaat echter onduidelijkheid over de vraag of de lokale autoriteiten aan dergelijke huwelijken meewerken. De Eilandraad van Sint Eustatius nam in april 2010 een motie aan tegen de openstel- ling van het huwelijk als gevolg van de nieuwe status van het eiland.

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten is het niet mogelijk voor mensen van hetzelfde geslacht om te trouwen, maar zo'n huwelijk kan wel worden bijgeschreven in de burgerlijke stand. Op Aruba zijn inmiddels 25 homohuwelijken officieel ingeschreven.

bron: GaySite.nl
           

Homohuwelijk zorgt voor commotie op Bonaire

Het eerste homohuwelijk op Bonaire heeft al direct stof doen opwaaien. Het nieuws van het huwelijk gisteren ging als een lopend vuurtje over het eiland. Ook op de andere Caribische eilanden in het Koninkrijk was het een groot onderwerp van gesprek. Op Bonai- re koos Betty Engelhardt er zaterdag al voor om te demonstreren tegen het homohuwelijk. "De gelijke rechten gelden niet voor de kinderbijslag, maar wel voor het homohuwelijk. Bonaire is Sodom en Gomorra geworden", aldus Engelhardt.

Al van in 2010 werd op de Caribische eilanden fel gereageerd op de wens van de Tweede Kamer om het homohuwelijk ook op de eilanden mogelijk te maken. Burgers en religieuze leiders op Bonaire, Sint Eustatius en Saba uitten hun bezwaren tegen de motie die toen werd aan- genomen om het homohuwelijk in te voeren. Vooral op internet wordt het pas gesloten homohuwelijk sterk bekritiseerd.

Propaganda
Tijdens de voltrekking zaterdag van het huwelijk tussen Ardley Baiz en Miguel Torrealba besloot Engelhardt met protestborden te gaan staan bij het stadhuis en luidkeels haar ongenoegen te uiten tegen het huwelijk. Engelhardt: "De kinderen op Bonaire zijn niet gelijk aan de Nederlandse kinderen. Maar twee mannen nemen nu wel de rol van vader en moeder. Het is een trieste dag voor Bonaire. Ik vind het jammer dat personen van buiten Bonaire propaganda komen maken voor het homohuwelijk op ons eiland. Waar zijn onze religieuze leiders", vraagt Engelhardt zich af.

Respect
Voorzitter Mario Kleinmoedig van de Curaçaose homobeweging Fundashon Orguyo Kòrsou (FOKO) was ook aanwezig tijdens het huwelijk van Baiz en Torrealba. Hij sprak met Engelhardt en vroeg haar het paar te respecteren. "Overal in de wereld moeten we dezelfde rechten hebben. Als zij van elkaar houden, hebben zij het recht om de relatie te laten erkennen. Dit kan op verschillende manieren, maar omdat het in Nederland kan in de vorm van een huwelijk, is dat nu ook mogelijk op Bonaire. Ik begrijp dat men bezwaar tegen zo'n huwelijk kan hebben, maar dit echtpaar heeft ook rechten. Deze mevrouw heeft recht om te protesteren, dat is democratie. Maar ik hoop dat het geluk van het echtpaar niet verstoord wordt, want daar hebben ze recht op".

bron: CaribischNetwerk.ntr.nl