woensdag 22 mei 2013

Nederlandse Homofilm gaat naar Kiev



De Nederlandse film 'Ongekend Verlangen' beleeft donderdag zijn internationale première in Kiev. 

De korte film met in de hoofdrollen Lucas Hamming en Jordy Maarseveen, draait dan op het Queer International Film Festival in de hoofdstad van de Oekraïne.

'Ongekend Verlangen' gaat over twee jongens die verliefd op elkaar worden. Regisseur Lars Janssen is vereerd met de selectie voor het Oekra- ïense homofestival.

Risico's
Het organiseren van het evenement is niet zonder risico's sinds het parlement van het land in navolging van Rusland een anti-homowet aannam. De wet houdt in dat iedereen die 'propaganda' maakt voor homoseksualiteit veroordeeld kan worden tot vijf jaar celstraf.

Volgens het parlement brengt het verspreiden van homopropaganda de traditionele familiewaarden in gevaar en bevordert het de verspreiding van hiv.

Eerder werd in Kiev vanwege bedreigingen aan de organisatie een Gay Pride afgelast. De makers van de Nederlandse film zelf lopen overigens geen gevaar. Zij zijn niet bij de vertoning donderdag.


bronnen: NU.nl / YouTube
        


                  

Bredase Film over Homoseksualiteit naar Filmfestival in de Oekraïne

De korte film 'Ongekend Verlangen' van de Bredase regisseur Lars Janssen gaat donderdag 23 mei in Kiev internationaal in première tijdens het Kyiv Queer International Film Festival. In de coming-of-age film, waarbij de ontwikkeling naar volwassenheid centraal staat, zijn 2 jongens op zoek naar hun identiteit en de liefde. De producenten willen hiermee homoseksualiteit in de Oekraïne accep- tabeler maken.

De film, die eerder al zijn Nederlandse première meemaakte in het Chassé Theater, is geproduceerd door Rêvasser Films en Wanah Media. De producenten nemen naar eigen zeggen een risico met deze film. De Oekraïne nam afgelopen jaar de anti-homowet aan. Deze wet houdt in dat mensen die 'propaganda' maken voor homo's veroordeeld kunnen worden tot vijf jaar cel.

In Ongekend Verlangen staat muziek maken centraal. De hoofdrollen worden gespeeld door Lucas Hamming en Jordy Maarseveen. De Bredase Lars Janssen schreef het scenario en regisseerde de film. De korte film Ochtendlicht met in de hoofdrollen Manuel Broekman en Nadia Poesch- man is ook door Lars Janssen gemaakt.

bron: Dichtbij.nl
             

Een rechter in Kiev blokkeert de Oekraïense Gay Parade

Een districtsrechtbank in Kiev heeft voor zaterdag elke manifestatie verboden die niet georganiseerd wordt door de ge- meente Kiev in het kader van de Kiev stadsdag.

Het verbod treft ook een voor die dag aangekondigde Gay Pride-demonstratie in het centrum. De pseudo-onafhankelijke rechter kwam tot zijn besluit op verzoek van het gemeentebestuur. Dat had betoogd dat de demonstratie de officiële vieringen kon door- kruisen en bovendien tot xenofobisch geweld kon leiden.
x
x
Vorig jaar wilden homo's en lesbiennes een soortgelijke demonstratie houden in Kiev. Die werd op het laatse moment afgelast nadat kaalkopjes zich terplaatse hadden verzameld met het nobele doel deelnemers in elkaar te slaan.

Op sociale media wordt nu weer 'geworven' om de demonstratie tegen te houden, uiteraard met geweld. Homo's en lesbiennes overwegen nu de demonstratie ergens in een buitenwijk te houden. Het rechterlijke verbod geldt echter voor de hele gemeente Kiev.

Homo's en lesbiennes worden in Oekraïne gediscrimineerd en veelvuldig aangevallen. In het parlement ligt een wetsvoorstel dat het propageren van homoseksualiteit strafbaar stelt. Rusland kent een dergelijke wet al. Door de repressie durft maar één procent van de homo's en lesbiennes in Oekraïne voor hun geaardheid uit te komen.

bron: FokNieuws.nl