donderdag 26 januari 2017

Amsterdam - AMC – Onderzoek | "Meer ouderdomsziekten na Hiv-besmetting"

Amsterdam – AMC  →  Patiënten met Hiv krijgen ondanks de goede behandeling die op dit moment in ons land voor handen is vaker te maken met 'ouderdomsziekten' in vergelijking tot mensen zonder Hiv   Dat blijkt uit het "promotieonderzoek" van arts-onderzoekers Judith Schouten en Katherine Kooij van het 'AMC' en het 'Amsterdam Institute for Global Health and Development'.  Dankzij medicatie komt de levensverwachting van Hiv-patiënten steeds dichter in de buurt van mensen zonder Hiv maar op oudere leeftijd is de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten tweemaal zo groot volgens het onderzoek  Uit het onderzoek blijkt dat ook kanker, botontkalking, suikerziekte en alle andere ouderdomsziekten vaker voorkomen bij Hiv-patiënten.
                                                                         

                                          
Voor dit onderzoek is gezocht naar groepen mensen die een vergelijkbare levensstijl hebben. "Over het algemeen roken mensen met Hiv meer, gebruiken meer drugs en hebben vaker de neiging tot risicovol gedrag," zegt Judith Schouten. Voor haar onderzoek gebruikte ze twee goed ver- gelijkbare groepen, namelijk Hiv-patiënten en mensen die zich hadden aangemeld bij de soa-polikliniek van de GGD in Amsterdam. Allemaal waren ze 45 jaar en ouder  "Deze mensen waren negatief getest, maar hebben blijkbaar wel risico gelopen op infectie met Hiv," legt Schouten uit. "De groepen bleken redelijk goed vergelijkbaar".

Volgens de onderzoekers hebben personen met Hiv een voortdurende "ontstekingsreactie" die schadelijk is voor het lichaam. Daarnaast hebben bijna alle patiënten een dip in hun afweer gehad. "Hoe dieper die dip, hoe groter de kans op ouderdomsziekten", aldus Schouten. En ook de pil- len die mensen slikken hebben bijwerkingen die klachten kunnen geven  Daarom pleit de onderzoekster er voor om op tijd te testen zodat ook op tijd begonnen kan worden met de behandeling wat weer kan leiden tot een kleinere kans op ouderdomsziekten.

Zie ook:
bronnen: GaySite.nl / Facebook.com – GaySite.nl / NOS.nl – Video