woensdag 21 september 2016

Italië → Partnerschap | "Eerste Mannenkoppel met elkaar verbonden in Rome"

Hoewel mannen in Italië nog niet met elkaar mogen trouwen, kunnen ze sinds kort wel een partnerschap aangaan   En ook dat is een feest waard, is te zien in Rome.

Afgelopen weekend was het zover: Luca de Sario (30) en Francisco Raffaele Villarusso (43) waren 't eerste koppel dat een partnerschap aan- ging. De ceremonie werd voorgezeten door de onlangs benoemde burgemeester van Rome, Virginia Raggi.

Nog geen drie maanden geleden werd een wet aangenomen die geregistreerd partnerschap tussen 2 mannen of 2 vrouwen mogelijk maakt. Daarvoor lagen met name Rooms-Katholieken dwars. Die wisten nog te voorkomen dat een officieel huwelijk tot de mogelijkheden behoort.

Luca de Sario en Francisco Raffaele Villarusso hadden trouwplannen en waren daarvoor zelfs uitgeweken naar Spanje. Maar toen de wet was goedgekeurd, pakten ze hun spullen weer in om terug te keren naar hun moederland.

Gays in Italië zien de wetswijziging als een stap voorwaarts, maar de situatie is nog niet ideaal. Wie na een geregistreerd partnerschap de naam van die partner wil aannemen, stuit nog op veel problemen.
bronnen: Winq.nl / YouTube.com