dinsdag 9 augustus 2016

Kampala | Oegandese politie valt nachtclub binnen n.a.v. een LGBT-modeshow

Oeganda  Kampala – Politie  →  Terwijl in Amsterdam volop 'EuroPride' werd gevierd, is in de Oegandese hoofdstad Kampala de politie een nachtclub binnengevallen waar op dat moment een modeshow werd gehouden in het kader van Uganda Pride. 20 mannen werden in de boeien geslagen en per truck naar een politiebureau vervoerd, waar zij hardhandig werden ondervraagd.

De mannen werden vervolgens weer vrijgelaten zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Homoseksuele handelingen zijn in Oeganda verboden, onder een oude koloniale wet die 'misdaden tegen de natuurlijke orde' strafbaar maakt. 
                                   
                                  
Orlando
De politie in 'Kampala' bevestigde dat er een inval had plaatsgevonden bij het evenement, maar weigerde verdere toelichting te geven op het incident. Voor de inval werden er foto's van de modeshow getweet. De avond was opgedragen aan de slachtoffers van de aanslag in de Ame- rikaanse nachtclub 'Pulse' in Orlando.

Doodstraf
In 2009 was Oeganda in 't nieuws, omdat een parlementslid toen de 'doodstraf op homoseksualiteit' wilde leggen. Het parlement nam na felle internationale kritiek een iets minder heftige wet aan, die door 't Hooggerechtshof onwettig werd verklaard. Deze anti-Homowet was aan- leiding voor veel westerse landen, waaronder Nederland, om de hulp aan het land op te schorten

'Pride is still on'
Ondanks de politie-inval liet de organisatie van Pride Uganda weten dat de andere evenementen door zouden gaan.  

Zie ook:

Update:  Politie slaat Pride-feest uiteen in de Oegandese hoofdstad Kampala

bronnen: Gay.nl / TheGuardian.com / Twitter.com – Dr. Frank Mugisha / YouTube.com