donderdag 21 april 2016

Mark Rutte ... Vraag de Indonesische president om bescherming van LHBTI's ‼

COC Nederland  →  Vraag de president van Indonesië om LHBTI's te beschermen tegen mensenrechtenschendingen   Die oproep doet COC Nederland vandaag in een brief aan premier Mark Rutte. President Joko Widodo van Indonesië brengt op 21 en 22 april een werk- bezoek aan Nederland.

Het COC wil dat Mark Rutte de Indonesische president vraagt om pal te staan voor de mensenrechten van lesbiennes, homoseksuelen, bisek- suelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie (LHBTI's).

Aanleiding voor de oproep is de snel verslechterende mensenrechtensituatie voor LHBT's in Indonesië. Overheidsfunctionarissen voeren een het- ze tegen LHBT's in plaats van hen te beschermen. Hierdoor wordt het voor LHBT's steeds gevaarlijker om openlijk zichzelf te zijn.

Gevaarlijker dan een atoomoorlog
De Indonesische minister van Defensie betitelt de strijd voor LHBT-mensenrechten bijvoorbeeld als "gevaarlijker dan een atoomoorlog" ‼ Een voormalig minister van Communicatie suggereerde dat LHBT's ter dood zouden moeten worden gebracht.

Met dit soort uitspraken creëren de gezagsdragers 'n klimaat waarin geweld en discriminatie tegen LHBT's in Indonesië normaal is geworden ‼ Een militante organisatie als het Islamitisch Verdedigingsfront deed bijvoorbeeld verschillende invallen op plekken waar LHBT's samenkomen, naar verluid met hulp van de lokale politie.
                      
                       
Zweepslagen
De provincie Atjeh nam draconische maatregelen tegen LHBT's ‼ Zo kunnen homoseksuele contacten daar onder de Sharia-wetgeving bestraft worden met honderd zweepslagen.

Ondanks oproepen van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, sprak president Joko Widodo zich nog niet duidelijk uit tegen de schending van mensenrechten van LHBTI's. Opmerkelijk, aangezien Joko Widodo onder meer wegens zijn uitgesproken positie op het gebied van mensenrechten werd verkozen tot president van Indonesië.

Zie ook:
bronnen: COC.nl – COC Nederland / NOS.nl – Nieuwsuur / Twitter.com – COC Nederland