maandag 25 april 2016

Bangladesh - Xulhaz Mannan | Redacteur van 'Bengalees Homoblad' vermoord

Vermoedelijke Islamistische extremisten hebben maandag in de Bengalese hoofdstad Dhaka twee mannen vermoord, onder wie een redacteur van het eerste tijdschrift voor homo-, bi- en transseksuelen "Roopbaan" in Bangladesh. Een derde persoon raakte gewond, meldde de politie.

De 3 daders kwamen hun flat in Dhaka binnen door zich voor te doen als koeriers, zei de politie. Een van de slachtoffers was de homorechten- activist Julhas Mannan (Xulhaz Mannan), die redacteur was bij Roopbaan, een blad voor transgenders. Hij werkte volgens vrienden voorheen op de Amerikaanse ambassade, meldde de BBC.

De aanval komt twee dagen nadat een universitair hoogleraar in Bangladesh met messen op straat werd omgebracht. Die aanslag wordt toe- geschreven aan Islamistische extremisten ‼ Sinds februari zijn verschillende seculiere of atheïstische schrijvers en leden van religieuze min- derheden vermoord in Bangladesh. Ook werden een Italiaanse ontwikkelingswerker en een Japanse boer omgebracht.
                                    
        
                             
Sabir Mustafa van de Bengalese afdeling van de BBC zei dat 'medewerkers van Roopbaan' hun identiteit angstvallig geheim hielden. Hij zei dat extremisten klaarblijkelijk het gevoel hebben dat zij straffeloos hun gang kunnen gaan in het land.

Imran Sarker, de bekendste blogger in Bangladesh, zei zondag telefonisch met de dood te zijn bedreigd. Imran Sarker leidde in 2013 protest- demonstraties van seculiere activisten tegen leiders van de Islamistische extremisten. Islamisten zouden in 2013 'n dodenlijst hebben opgesteld waarop de namen van 84 "atheïstische bloggers" staan.