maandag 16 november 2015

Amsterdam | "Amsterdam krijgt 'LHBT·vriendelijke opvang' voor asielzoekers"

Alle opvang voor asielzoekers in Amsterdam wordt LHBT-vriendelijk. Dat besloot de gemeenteraad vorige week naar aanleiding van de berichten over LHBT-asielzoekers die problemen ondervinden in de opvang.

Op initiatief van GroenLinks-raadslid Simion Blom werd besloten dat de voorzieningen in Amsterdam een LHBT-sensitief beleid gaan voeren, waarmee Amsterdam een voorbeeld moet worden voor de rest van het land. GroenLinks zegt regelmatig berichten te ontvangen van 'incidenten' en grove misstanden in Asielzoekerscentra (AZC), waarbij de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van deze asielzoekers een rol speelt. 

Raadslid Simion Blom: "Dit probleem is al jarenlang bekend, maar duidelijk nog niet voldoende aangepakt. Het kan anders en daarbij gaat Amsterdam nu voorop lopen. Daar zijn ingebed beleid en trainingen voor alle medewerkers voor nodig. De serieuze incidenten in AZC's elders in het land en de positie die de gemeente internationaal wil hebben als LHBT-vriendelijk, verplichten Amsterdam hiertoe".

Aparte opvang
COC Nederland vroeg Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) eind oktober om maatregelen te treffen betreffende de veiligheids- situatie van LHBT asielzoekers in (nood)opvanglocaties. Ze pleitten toen onder andere voor een aparte opvang voor LHBT-asielzoekers die daar behoefte aan hebben. De gemeente Amsterdam zet met dit plan nu een eerste stap.

Gay&Night
Magazine Gay&Night interviewde voor het novembernummer een homoseksuele Syrische vluchteling die in een Nederlands opvangcentrum te maken kreeg met discriminatie. "Het is nog steeds raar om in de gemeenschappelijke douches te gaan en me uit te kleden en te douchen met de mannen die me pesten". Het magazine verschijnt volgende week, maar is nu al hieronder of gratis online te lezen via ISSUU.com.

Zie ook:

Ander Nieuws:

bronnen: Gay.nl / Issuu.com
                                 
Klik hieronder op de Gay&Night om deze online te lezen (Click to read) ... met ◄ en ► links en rechts op de rand van de Gay&Night kun je de pagina's omslaan ‼