woensdag 19 augustus 2015

Rusland | "Film 'Pride' krijgt release in Rusland ondanks anti–Homo wetten" ‼

De film Pride van Matthew Warchus krijgt een release in Rusland. Dat is bijzonder nieuws, gezien de anti-Homo wetten in Rusland en het onderwerp van de film. Deze film, die in Cannes in première ging in 2014, gaat namelijk over een homo- en lesbiennebeweging, die zich inzet voor de Britse mijnwerkers tijdens hun staking in de jaren tachtig.

Homoseksualiteit werd in 1993 in Rusland niet langer als strafbaar crimineel gedrag gekwalificeerd, maar de afgelopen jaren is de situatie voor de HoLeBi-gemeenschap verslechterd. In 2012 werd de Moscou Pride voor honderd jaar verboden en in 2013 legde president Putin een verbod op alle 'propaganda die homoseksualiteit promoot'.

Voor releases betekent dit, dat elke film met ook maar een homoseksueel element alleen toegankelijk is voor bezoekers boven de 18 jaar. Religieuze extremisten en extreem-rechtse groeperingen staan erom bekend wel eens jongeren naar de screening te sturen, om te zorgen dat ze kunnen procederen tegen de vertoning. Ondanks de anti-Homo wetten worden in Rusland grote films met homoseksuele thema' s toch vertoond. De Russische distributeur Arthouse gaat deze film nu uitbrengen.

Zie ook:  Homo·film 'Pride' naar Russische bioscopen  /  Film 'Pride' krijgt release in Rusland

bronnen: FilmTotaal.nl / YouTube.com