vrijdag 21 augustus 2015

Amsterdam – COC Nederland | Afschaffing Gemeentelijke Geslachtsregistratie

COC Nederland vindt het besluit van de gemeente Amsterdam om geslachtsregistratie in gemeentelijke formulieren zoveel als wettelijk mogelijk is te schrappen een stap in de goede richting en een voorbeeld voor andere gemeenten om na te volgen. "Het besluit van de gemeente Amsterdam draagt bij aan het uiteindelijk volledig verdwijnen van geslachtsregistratie. Daar pleit het COC voor, want geslachtsregistratie is overbodig, achterhaald en dwingt mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

In antwoord op schriftelijke vragen van het Amsterdamse D66-raadslid Jan-Bert Vroege heeft het College laten weten dat uiterlijk 1 januari 2016 alle gemeentelijke digitale en fysieke formulieren gescreend worden op genderaanduiding. De verplichte optie zal worden verwijderd tenzij dit wettelijk noodzakelijk is. Dit uitgangspunt wordt voor ambtenaren opgenomen in de gemeentelijke stijlgids. De gemeente Amsterdam handhaaft wel de vraag naar de aanspreektitel "de heer/mevrouw" om gericht te kunnen mailen, maar de gebruiker is vrij hierop al dan niet te antwoorden. In de sjablonentool, waarmee alle ambtenaren brieven kunnen schrijven is al gekozen voor de keuze uit "man, "vrouw", "onbekend" of "niet van toepassing". Daar kan dus door Amsterdamse ambtenaren bewust gekozen worden voor een niet-genderspecifieke optie.

COC Nederland pleit sinds 2012 voor afschaffing van verplichte geslachtsregistratie in officiële documenten zoals het paspoort. Een Kamermeerderheid van D66, GroenLinks, PvdA en VVD steunt dat en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde verplichte geslachtsregistratie in maart tijdens een Tweede Kamerdebat over deze kwestie "ouderwets".

Minister Van der Steur heeft daarom inmiddels een interdepartementale werkgroep ingesteld om voorstellen te doen om het gebruik en openbaarmaking van het gegeven geslacht door de overheid te beperken. Ook zal de werkgroep bezien of geslachtsregistratie nog wel nodig is bij identificatie en welke wetgeving eventueel moet worden aangepast. Bovendien heeft de minister aan de Staatscommissie Herijking Ouderschap gevraagd om te komen met geslachtsneutrale voorstellen voor ouderschapswetgeving. De minister werkt zijn toezeggingen uit in een brief die na het zomerreces naar de Tweede Kamer gaat.

In Australië (zie video), Malta en Nieuw-Zeeland is al het mogelijk om de categorie "M" of "V" te laten doorhalen door middel van een "X". Uit het in maart jl. verschenen WODC-onderzoek M/V en verder blijkt dat afschaffing van geslachtsregistratie niet op problemen stuit die onoplosbaar zijn. Zo stellen de onderzoekers dat internationale afspraken "niet in de weg (staan) aan verandering van het systeem". Vanuit mensenrechtelijk perspectief zien de onderzoekers "een stimulans voor doorbreking van de binaire geslachtsregistratie".

Behalve in Amsterdam heeft D66 ook in Utrecht het gemeentebestuur verzocht om wettelijk onnodige geslachtsregistratie af te schaffen. D66-raadslid Anne-Marijke Podt heeft de gemeente gevraagd te inventariseren op welke gemeentelijke formulieren de sekseaanduiding weggehaald kan worden.


bronnen: COC.nl – COC Nederland / Amsterdam.nl – Gemeente Amsterdam / Twitter.com – Jan-Bert Vroege / Twitter.com – OUT.tv