donderdag 11 juni 2015

Zarayda Groenhart, Mounir Samuel en Minister Ploumen over Gendergelijkheid

Op zaterdag 27 juni 2015 vindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het 'Gelijk=Anders Festival' plaats. Over gelijkheid voor man, vrouw, homo, trans en alles daartussenin. In 1995 maakten 189 landen in Beijing voor het eerst afspraken over wereldwijde vrouwenrechten. Over o.a. eerlijk loon, het bestrijden van (huiselijk) geweld en seksuele rechten. In hoeverre zijn deze afspraken nagekomen, twintig jaar na dato ?! Tijdens het 'Gelijk=Anders Festival' maken (inter-)nationale activisten samen met het publiek de balans op. 

Mensenrechtenactivisten en sekswerkers op festival aan het woord
Overal ter wereld springen vrouwen en mannen op de bres voor gelijkheid tussen de seksen. Van kledingmakers uit Bangladesh en sekswerkers (m/v) tot voorvechters van vrije huwelijkskeuze en recht op abortus. Op het festival vertelt de Syrische activiste Oula Ramadan hoe zij geweld tegen vrouwen bestrijdt in een door oorlog en radicalisme verscheurd land. Mariska Majoor (Proud) zet de positie van sekswerkers op de kaart. Organisaties Women on Waves, Mama Cash, Cordaid en Hivos nodigen internationale activisten uit onder meer Mexico, Syrië, Pakistan en Ecuador uit. Wat kunnen we leren van hun strijd voor gelijke rechten ?! Het festival opent met een column door Mounir Samuel en sluit af met een talkshow onder leiding van Zarayda Groenhart en muziek van Sabrina Starke, met onder andere minister Ploumen.

Strijd voor gelijke rechten en kansen actueler dan ooit
Waarom nu dit festival ?! Hoewel er in Bejing in 1995 duidelijke afspraken werden gemaakt, heeft geen enkele van de 189 ondertekende landen de afspraken volledig uitgevoerd. Directeur van WO=MEN Dutch Gender Platform Elisabeth van der Steenhoven: "De strijd tegen geweld tegen vrouwen, ongelijke machtsverhoudingen en het realiseren van seksuele rechten zijn vandaag de dag zeer actueel. Juist nu, in tijden van conflict en groeiende ongelijkheid, is het cruciaal dat de ambities van Beijing hoog op de agenda blijven staan. Het festival draagt bij aan deze belangrijke discussie". Het Gelijk=Anders Festival wordt georganiseerd door een brede coalitie van ontwikkelingsorganisaties, ondernemers en jongeren.

Praktische informatie
Locatie:   Pakhuis de Zwijger, Amsterdam    
Datum:   Zaterdag 27 juni, 14.00 – 19.15 uur

Met o.a.: Lilianne  Ploumen (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Mounir Samuel (Midden-Oosten expert), Zarayda Groenhart (programmamaker), Sabrina Starke (zangeres), Irene Hemelaar (VN Vrouwenvertegenwoordiger), buitenlandse activisten.

Kaartverkoop en meer info:  GelijkIsAnders.nl          PDF-bestand:  Gelijk=Anders Festival  

Zie ook:  Mounir Samuel niet blij met Jinek  /  Optreden van Mounir bij Jinek krijgt stevige kritieken  /  Mounir | "Noem mij maar Mo"
Bekijk ook:  De uitzending van Eva Jinek met Monique 'Mounir' Samuel op NPO.nl:  "Monique Samuel gaat nu door het leven als Mounir" ‼   

bronnen: BKB.nl / GelijkIsAnders.nl / YouTube.com
  

     ◄  Muziek van zangeres 'Sabrina Starke' tijdens het festival ‼