donderdag 7 mei 2015

Luxemburg - Xavier & Gauthier | "Onze premier is Homo en trouwt, nou en" ?!

Een premier die trouwt met zijn vriend ?! Die wereldprimeur valt uitgerekend het oerdegelijke, ultraconservatieve Luxemburg ten deel. Helaas is zijn goede vriend en collega Mark Rutte er volgende week niet bij als Xavier Bettel (42) zijn 'Jo, ech well' uitspreekt: Rutte zit in het buitenland.

Xavier Bettel en zijn Belgische verloofde Gauthier Destenay zijn al 5 jaar een supergelukkig paar. De premier en zijn architect uit het naburige Arlon zijn zelfs al getrouwd, en wel in België. Maar nu homohuwelijken sinds 1 januari ook in het oerdegelijke en ultraconservatieve groothertogdom Luxemburg mogelijk zijn, doen ze het daar op 15 mei graag nog eens over.

Géén foto's
Wel in alle stilte en beslotenheid. Bettel wil op het chique, door groen omsloten Domaine de la Gaichel, vlak bij de groothertogelijke hoofdstad, uitdrukkelijk géén foto's en géén ceremonieel. Volgens een intimus heeft hij zelfs zijn eigen moeder verboden foto's te maken.

Xavier Bettel, liberaal en premier sinds december 2013, kwam tamelijk spontaan uit de kast in een radio-uitzending. "Ik mocht een song uitkiezen, dat werd The Power of Love, en voor ik het wist was het eruit", vertelde hij later. Spijt heeft hij niet: "Ik heb maar één leven en ben niet van plan dat te verstoppen". Nog veel minder zin had hij om zich in een heteroseksuele relatie op te sluiten. "Ik heb die gehad, maar ik was niet gelukkig. Nu wel". Hij was toen al waarnemend burgemeester van Luxemburg.

Zijn outing noch de aankondiging van zijn huwelijk veroorzaakte grote rimpelingen in het oerconservatieve Luxemburg. En ook niet de aanwezigheid van het stel, beide in jacquet, op het huwelijk van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg met gravin Stefanie de Lannoy in 2012. "Dat is minder bijzonder dan het misschien lijkt", verklaart een hooggeplaatste Luxemburger op basis van anonimiteit.

"De doorsnee-Luxemburger is zeer discreet. Als jij je niet met hem bemoeit, laat hij jou ook met rust". Die volksaard verklaart volgens dezelfde bron waarom zeker de serieuze Luxemburgse pers aan de relatie en het huwelijk van de premier nauwelijks aandacht besteedt. De pulppers overigens des te meer. Luxembourg Privé beeldde het paar onder de kop 'het huwelijk van de eeuw' op de voorpagina af, Bettel gekleed in een witte bruidsjurk (de foto was een overduidelijke trucage).

Negatief
De enige negatieve reactie kwam uit het buitenland, uitgerekend van een Grieks parlementslid, dat laatdunkend tweette: "De minister-president van Luxemburg trouwt met zijn schatje". Bettel antwoordde hem ook per tweet: "Ik begreep dat u mij iets zeggen wilde, maar ik versta geen Grieks - sorry".

Wie verder probeert in Luxemburg reacties te sprokkelen, loopt tegen een muur van zwijgzaamheid en zwijmelende homo's op. Politici hebben opeens tot diep in de nacht vergaderingen, krantenredacties zijn onbereikbaar, de voor gays opkomende stichting Rosa Lëtzebuerg moet eerst nog even kijken of en wie er kan reageren. Maar dat er iets groots staat te gebeuren, dat staat vast. En dan de manier waarop Bettel het wereldkundig maakte: "Hij heeft mij gevraagd, en ik heb ja gezegd". Luxemburg is een wereldprimeur én een sprookje rijker.

Zie ook: 
Premier van Luxemburg trouwt met zijn vriend  /  Een premier die trouwt met zijn vriend: "Luxemburg heeft de primeur" ‼      
Premier van Luxemburg gaat in stilte trouwen met zijn Belgische vriend  /  Luxemburgse premier trouwt met Belgische vriend

bronnen: AD.nl - Algemeen Dagblad / YouTube.com