donderdag 16 februari 2017

Hepatitis A | Een uitbraak van Hepatitis A onder Amsterdamse Homomannen ‼

Amsterdam  →  GGD Amsterdam heeft de afgelopen maanden een toename van Hepatitis A gevonden onder Amsterdamse mannen die seks hebben met mannen. Ook in de rest van Nederland en Europa is er een verhoogd aantal uitbraken.

Sinds september 2016 zijn er 11 meldingen bij GGD Amsterdam geweest van acute Hepatitis A, waarbij homoseksueel en biseksueel contact de bron is; de afgelopen jaren waren dat er nul  Ook in andere Europese landen is er sprake van een toename van Hepatitis A onder 'mannen die seks hebben met mannen'

Hepatitis A wordt onder andere overgedragen door besmet voedsel en water. Infecties onder homomannen zijn te wijten aan het feit dat 't virus ook via anale seks wordt overgedragen.
                               
        
                                                 
Symptomen
De besmettelijke leverontsteking gaat vaak gepaard met ziekteverschijnselen als griep, koorts en misselijkheid en kan zes maanden aanhouden. De incubatietijd is gemiddeld 28 dagen.

Vaccinatie
Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen "Hepatitis B". Een Hepatitis-A-vaccinatie is niet kosteloos, maar wordt door sommige zorgverzekeraars wel (deels) vergoed. Bij een gecombineerde Hepatitis A/B-vaccinatie, ook wel Twinrix genoemd, betaal je enkel de kosten voor de Hepatitis A-vaccinatie (€ 75,=).  Een afspraak maken kan via MantotMan.nl of telefonisch (020-5555 464). Een volledige serie van vaccinaties biedt ongeveer 30-40 jaar bescherming.

Zie ook:
bronnen: Gay.nl / YouTube.com / Twitter.com – Gay.nl