vrijdag 2 september 2016

Afrika - Homorechten | "Afrikaanse Homo's komen steeds verder in het nauw"

Dat het niet goed gesteld is met de homorechten in Afrika is al enige tijd bekend maar de vervolging van (vermeende) homoseksuelen op het continent neemt de laatste jaren ernstige vormen aan. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al enige tijd voor een stijging van homofobe incidenten maar het aantal lijkt alleen maar toe te nemen.

Afgelopen week werd bekend dat een 8-jarig meisje in Oeganda van school is gestuurd omdat ze lesbisch zou zijn en klasgenootjes zou hebben verleid  In Tunesië werd een homoactivist op straat aangevallen zonder dat de politie ingreep ... en in Nigeria werden twee homoseksuele mannen door een groep homofoben aangevallen  De politie kon de mannen ternauwernood redden maar de twee zitten inmiddels wel in de ge- vangenis. Nigeria kent de doodstraf voor veroordeelde homoseksuelen.
                              
                                 
                               
Amnesty International en Human Rights Watch hebben er bij diverse Afrikaanse landen al meermaals op aangedrongen om de rechten van homo's te respecteren maar tot nu toe zonder veel succes  De situatie van de LHBT-gemeenschap in de meeste Afrikaanse landen lijkt alleen maar te verslechteren. De stroom incidenten gericht tegen LHBT's blijft groeien en ook de veranderende wetgeving in veel landen geeft niet veel hoop voor de toekomst.  In een aantal landen is de wetgeving voor homoseksuelen recent verslechterd en ook de publieke opinie lijkt zich in het nadeel van LHBT's te keren.

In 34 van de 56 Afrikaanse landen is homoseksualiteit nog altijd strafbaar en slechts 7 landen kennen wetten die homoseksuelen beschermen ‼ Soedan, Somalië en Nigeria kennen zelfs de doodstraf voor homo's. Positieve uitzondering is Zuid-Afrika. Het land legaliseerde homoseksualiteit in 1998 en opende het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht in 2006.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com