zondag 24 juli 2016

UMC Utrecht | Bij twee patiënten is Hiv weg uit bloed na stamceltransplantatie

UMC Utrecht – Onderzoek    Bij twee patiënten met Hiv is na een stamceltransplantatie geen spoor van het virus meer in hun bloed te vinden. Dat heeft het UMC Utrecht donderdag bekendgemaakt.

De risicovolle transplantatie bij de twee mannen uit Spanje en Duitsland werd uitgevoerd omdat ze ook kanker hebben.

Arts-viroloog 'Annemarie Wensing' presenteerde de onderzoeksresultaten donderdag op een internationale 'Aidsconferentie in Durban', Zuid-Afrika. Dat ook met heel gevoelig onderzoek geen Hiv meer in het bloed van de patiënten is aangetroffen, noemt ze heel bijzonder. Tot nu toe is maar één mens in de wereld ooit van Hiv genezen.

"Een speld in een hooiberg vinden is een hele klus - maar het is 'n nog veel grotere uitdaging om aan te tonen dat er géén speld in een hooiberg is'', zo omschrijft Annemarie Wensing de situatie.

Geen grote schaal
''Wanneer weet je 100 procent zeker dat er geen Hiv-virus meer in iemands lichaam zit ?!  Alleen indien we stoppen met de Hiv-medicijnen bij deze patiënten zullen we weten of ze genezen zijn".

De arts benadrukt dat de doorbraak niet betekent dat op grote schaal mensen van Hiv afgeholpen kunnen worden. ''Het geeft wel aan waar we onze onderzoeksstrategieën op kunnen gaan richten".

Met de gangbare behandeling van dagelijks één of meer pillen is Hiv tegenwoordig wel levenslang te onderdrukken  Voor het onderzoek is veel geld nodig.

In Europa is 't volgens Wensing heel moeilijk om fondsenwerving te realiseren  "We hebben een therapie, een goede behandelingsmethode, het is wel goed zo, denken we in Europa".

Zie ook:
Geen spoor van Hiv in bloed na risicovolle stamceltransplantatie  /  Hiv weg uit bloed na stamceltransplantatie

Extra:  

bronnen: NU.nl / Twitter.com – UMC Utrecht