maandag 13 juni 2016

Gay Nederland | Geen extra maatregelen bij 'Nederlandse LHBT-evenementen'

De aanslag in Orlando (Florida) gisteren heeft een diepe indruk gemaakt op de Nederlandse organisaties voor Lesbiennes, Homo- en Biseksuelen en Transgenders (LHBTI+'ers).  Directe maatregelen om de veiligheid van homo's te waarborgen bij grote evenementen blijven echter uit.

Met evenementen als Roze Zaterdag en de Canal Parade in het verschiet zou je denken dat de aanslag in de VS flink wat zorgen veroorzaakt. Toch worden er door de organisatie geen extra maatregelen genomen.

Voorbereiding
Volgens Danny de Vries, woordvoerder van de organisatie achter onder andere Roze Zaterdag en de Gay Pride, ligt er al jaren een plan klaar om dit soort situaties tijdens de jaarlijkse homo-evenementen te voorkomen en aan te pakken ‼ "Wat er gebeurd is in Orlando is verschrikkelijk, maar de koppen van de betrokken partijen komen niet extra bij elkaar om een plan te maken. Dat hebben we namelijk al. We zijn al jaren voor- bereid op dit soort gebeurtenissen. We zullen in aanloop naar de Pride en Roze Zaterdag nog eens kijken naar de plannen, maar extra stappen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Amerika blijven uit".

Wat de inhoud is van die plannen mag Danny de Vries niet prijsgeven, maar volgens hem zit het goed in elkaar. "Amsterdam en de organisatie hebben genoeg ervaring met grote evenementen om alles in goede banen te leiden", aldus de woordvoerder.

Schokkend
Ook COC Nederland rekent daarop: "het is schokkend dat het erop lijkt dat het hier gaat om homohaat" ‼, zegt Peter de Ruijter, voorzitter van de Amsterdamse tak van het COC. "Maar op dit moment nemen we geen maatregelen". De voorzitter laat weten erop te vertrouwen dat de ge- meente goed zorgt voor de veiligheid van de grote zomerevenementen. "We zijn met onze gedachten vooral bij de slachtoffers en nabestaanden in Florida", aldus Peter de Ruijter.

Ook de politie laat weten dat er gekeken wordt naar Orlando, maar dat er nog geen actie wordt ondernomen. "Wij volgen de internationale ont- wikkelingen op de voet en reageren direct als dat nodig is" ‼, zegt 'n woordvoerder van de politie. "Er is altijd sprake van extra alertheid en toe- zicht bij grote evenementen. Uiteraard geldt dit ook voor de EuroPride - waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn".
                                               

                         
                           
13-06-2016 | "Herdenking van de Orlandoslachtoffers op het Homomonument in Amsterdam"

Herdenking
Vanavond komen in de hoofdstad mensen bijeen om stil te staan bij de gebeurtenis. De initiatiefnemers roepen via 'Facebook' op in vrede bijeen te komen en een kaarsje aan te steken voor de mensen die zondag om 't leven kwamen. De bijeenkomst is waarschijnlijk bij 't Homo-monument - maar volgens de organisatie is dit nog niet helemaal zeker.

Bloedbad
Bij de schietpartij in een nachtclub voor homo's in de Amerikaanse stad 'Orlando' vielen 50 doden ‼ Na een vuurgevecht met de politie kwam de schutter om 't leven. De schietpartij, volgens verschillende persbureaus de dodelijkste in de geschiedenis van de VS, begon rond 02.00 uur 's nachts lokale tijd. Op dat moment zouden er ruim 300 mensen in de club aanwezig zijn geweest.

De dader is 'Omar S. Mateen' (29), een Amerikaan uit Port St. Lucie (Florida) met Afghaanse ouders. Hij zou geen crimineel verleden hebben, maar was eerder al wel in beeld bij de FBI als mogelijke sympathisant van IS.

Zie ook:

Update:
Leiders van 8 religies veroordelen 'Homofobe schietpartij'  /  Herdenking in Den Haag voor de slachtoffers Gay-bar Orlando
Hoe staat het ervoor met Homo-acceptatie in 'Nederland' ?!  /  Amsterdam | "Honderden herdenken slachtoffers Orlando"

Laatste update:  Dinsdag 14 juni 2016    19.30 uur ‼ 

Extra:

bronnen: DeStentor.nl / Facebook.com – COC Amsterdam / YouTube.com – MVS.nl