donderdag 18 februari 2016

Zweden – Eurovisie Songfestival | Nieuwe puntentelling Eurovisie Songfestival


Zweden  →  Door een verandering in het toekennen van de punten aan de deelnemende landen tijdens het Eurovisie Songfestival moet het liedjesfestijn tot het einde toe spannend blijven. Dat heeft de organisatie in Zweden bekend gemaakt. 

De twaalf punten blijven, maar het hele puntensysteem gaat op de schop. De punten van de jury en van het publiek worden voortaan apart ge- geven. De Zweedse omroep SVT, die het Eurovisie Songfestival dit jaar organiseert, hoopt dat het daardoor spannender wordt omdat 't langer duurt voor de uitslag bekend is.

Eerst geven alle 43 landen de punten van de vakjury door ‼ De befaamde douze points worden mondeling gegeven, de rest wordt grafisch weer- gegeven. De publiekspunten van alle landen worden samengevoegd en leiden tot een score per inzending. Het liedje met de minste publiekspun- ten krijgt als eerste, en de winnaar volgens het publiek krijgt als laatste de punten. 

Hierdoor is pas helemaal aan het eind duidelijk wie het festival heeft gewonnen. Het is voor het eerst sinds 1975 dat er een aanpassing wordt gedaan een het toekennen van de punten. De nieuwe puntentelling zal al van kracht zijn bij het eerstvolgende songfestival in Stockholm op 14 mei 2016. De jury- en publieksstemmen van ieder land zijn na de uitzending te zien op internet.

► Het Eurovisie Songfestival, volgens velen hét homo-evenement van het jaar, trekt jaarlijks bijna 200 miljoen kijkers over heel Europa ‼ In Nederland keken er vorig jaar ruim twee miljoen mensen naar de finale.

Zie ook:

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com