zondag 14 februari 2016

Amsterdam - EuroPride 2016 | "Europese Commissie vaart mee in GayPride" ‼

Amsterdam - GayPride    De jaarlijkse Amsterdam Gay Pride staat dit jaar in 't teken van Europa en heet daarom deze keer EuroPride. ► De bedoeling is om discriminatie en acceptatie van LHBTI's (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in Europa onder de aandacht te brengen. In de spectaculaire Botenparade vaart eenmalig een boot met de Europe- se Commissie mee om de boodschap over te brengen. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

Ook vaart er een sportboot mee, met onder meer vier Amsterdamse gay sportverenigingen en gesponsord door sportmerk Adidas. "Binnen de sport ligt LHBTI nog altijd gevoelig. Sporters durven tijdens hun actieve carrière niet 'Uit de Kast' te komen", zegt GayPride-directeur Lucien Spee.

Behalve de EC-boot en de sportboot varen in totaal tachtig boten mee in de parade. Zij kwamen door de ballotage heen, die dit jaar voor het eerst werd gehouden in plaats van een loting. Er waren 113 inschrijvingen. Onder de deelnemers zijn de Marokkaanse boot, de boot van Madrid Pride en de 'Oekraïense Lady Gaga', popzangeres Kamaliya. Het thema is dit jaar "Join our freedom, feel free to join us".

Roze Zaterdag
EuroPride begint op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus 2016. De startdatum is tegelijk Roze Zaterdag, die dit keer ook in Amsterdam wordt gehouden.

Amsterdam was al een keer eerder het toneel van EuroPride, in 1994.

Zie ook:

bronnen: ANP.nl / RTL·Nieuws.nl / Facebook.com – Parool
                            

Andere opvallende boten zijn de boot van Madrid Pride en de deelname van de Oekraïense Lady Gaga: Kamaliya.
Geplaatst door Het Parool op zondag 14 februari 2016