dinsdag 22 december 2015

T-Pride | De 'Kleinste Gay Pride' en Floatfest: "Tilburg zoekt water op in 2016"

Tilburg is twee evenementen rijker: de T-Pride – de Tilburgse versie van de Gay Pride Amsterdam – en het Floatfest in de Piushaven. Beide nieuwkomers kregen van de gemeente 5000 euro als 'aanjaagsubsidie' om de evenementen op poten te zetten. 

De T-Pride omschrijft zichzelf als 'de kleinste gayparade van Nederland'. Het idee ontstond bij een stel vrienden die tijdens de Amsterdamse gayparade dachten "dat kunnen wij ook". De club besloot drie boten te huren, die te vullen met travestieten en een Facebook-evenement op poten te zetten.

Op dat laatste liep het echter spaak: binnen mum van tijd hadden 200 mensen zich aangemeld en werden er nog eens 3000 uitgenodigd. De gemeente besloot uit veiligheidsoverwegingen (denk aan de taferelen rond Project Xgeen vergunning te verlenen

Serieus
Maar de vriendenclub is terug en wat als grap begon is nu een serieuze zaak. De gemeente en Piushaven werken mee en er is expertise vanuit Roze Maandag ingewonnen. "We doen ons stinkende best om er een jaarlijks evenement van te maken", zegt Edwin Franken. "Of we uit kun- nen groeien tot een tweede Roze Maandag" ?! Hij schiet in de lach: "Wie weet als het aanslaat".

Brainstorm
De stichting van de T-Pride is in oprichting, in januari worden de plannen verder uitgewerkt. "We denken bijvoorbeeld aan een samenwerking met het ROC om de boten te versieren. En we hebben nu een evenement van 2 uur gepland, maar als er straks 20 of 25 boten meevaren, pas- sen we dat aan. Het is echt nog nattevingerwerk".

De tocht wordt waarschijnlijk op zondag 21 augustus gevaren, aansluitend is het de bedoeling dat er verschillende feestjes zijn bij de horeca- gelegenheden van de haven en binnenstad. 

Floatfest
En dan is er nog een evenement op het water: Floatfest. Dat evenement ontstond nadat een afbeelding op de Facebook-pagina van Tillywood viraal ging. "Een foto werd online gezet om reacties te peilen, de post kreeg duizenden likes en werd door tienduizenden mensen gezien", zegt Marc van Rijen van Tillywood. "Dat was voor ons de reden om het ook écht te organiseren".

Het is de bedoeling dat er straks in de Piushaven 2.000 tot 3.000 mensen op het evenement afkomen. Waarvan ongeveer de helft op het water drijft, de andere helft vanaf de kade naar het schouwspel kijkt (en zelf ook feest). "De locatie is nog niet helemaal zeker, maar de haven heeft zwaar onze voorkeur", aldus Van Rijen die het evenement samen met MAF Events op poten zet. "Maar als het daar niet kan, kun je ook denken aan de Barge Terminal Tilburg".

Veiligheid
Een soortgelijk evenement in Breda - Breda Drijft - trok dit jaar duizend rubberboot-kapiteins en honderden bezoekers. Volgens Marc van
Rijen is de 5.000 subsidie "zwaar bescheiden". "Want qua veiligheid moet je heel veel voorzorgsmaatregelen nemen, als er ook maar iets zou gebeuren .... ". Het Floatfest wordt rond de TOP-week georganiseerd. "Het is natuurlijk ook uitermate geschikt voor studenten".

Het geld voor T-Pride en Floatfest komt uit de pot evenementensubsidies van de gemeente. Een externe commissie geeft het college daarbij advies. 


bronnen: BD.nl – Brabants Dagblad / YouTube.com – Omroep Tilburg