donderdag 27 augustus 2015

Rotterdam Pride 2015 | Thema: "Vrijheid van Seksuele & Culturele Diversiteit"

Burgemeester Aboutaleb opent de tweede editie van de succesvolle Rotterdam Pride tijdens de Keerweer Parade met de Star Sisters. De Rotterdam Pride wordt gehouden van 24 tot en met 27 september 2015. Het thema van dit jaar is 'seksuele en culturele diversiteit'. 

Programma
De Rotterdam Pride biedt in samenwerking met haar partners een onderscheidend cultureel programma. Hiermee biedt de Rotterdam Pride een mooie balans tussen inhoud en feest. Uiteraard wordt de Keerweer Parade weer gehouden. Het Schouwburgplein wordt voor één dag omgetoverd tot het Pride Plein: een spetterend plein waar diversiteit gevierd wordt en bezoekers kunnen proeven van alle bijzondere organisaties die Rotterdam rijk is. Ze kunnen meedoen met de Pride Yoga & Bootcamp. Ze kunnen luisteren naar mooie liedjes. Ze kunnen zelfs als hetero Uit de Kast komen ‼

Cultuur
Tijdens Rotterdam Pride staan tours, theater, film en exposities in het teken van seksuele en culturele diversiteit. Bezoekers kunnen fietsen door 'De roze geschiedenis van Rotterdam' of op de fiets naar 'Homoseksualiteit in het dierenrijk' in Diergaarde Blijdorp. Speciaal voor deze gelegenheid is de voorstelling "Schijn" te zien in het Ro-theater. Een coming of age verhaal van een zoon van Marokkaanse ouders die opgroeit in Nederland. "Schijn" is een verhaal over identiteit, geweten en liefde. 

De Rotterdamse zelf-made Acteur 'Fahd Larhzaoui' onderzoekt hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen. In LantarenVenster wordt de korte film "De Beslissing" vertoond. Aansluitend is er een Q&A met de filmmakers, Leefbaar Rotterdam en een imam. De film gaat over een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond die worstelt met zijn seksuele identiteit. Vanwege het offerfeest is de film geprogrammeerd op dinsdag 29 september. Tot slot hebben ook Camera Japan en het Fotomuseum een aansprekend Rotterdam Pride programma in het laatste weekend van september ‼

Conferentie
Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) opent de Creating CrossOvers Conferentie. Deze conferentie focust op de kruispunten tussen religieuze, culturele en seksuele diversiteit. Diversiteit is er om te vieren, en maakt mensen ook ongemakkelijk. Tijdens deze conferentie wordt het ongemak met verschillen opgezocht, zodat de deelnemers met nieuwe tools en tips naar huis gaan en handiger worden in het ruimte geven aan diversiteit in brede zin in hun werk als docent, hulpverlener, politieambtenaar, vrijwilliger of LHBT-activist. De conferentie is voor deelnemers met het lef om te bouwen aan verbinding over de grenzen van het eigen ongemak heen.  

Feest
Rotterdam Pride heeft dit jaar wederom een uitgebreid feestprogramma, met o.a. de Keerweer Parade, singer-songwriters bij damescafé LOUD, feest TOPSTUK in WORM en TOTALLY STRANO met bijzondere live acts van Lucien Foort en Ferry de Ruiter en op het Pride Plein niemand minder dan DJ Leroy Sendar.  

Data:  24 t/m 27 september 2015  
Locatie:  Verschillende locaties in het centrum van Rotterdam 
Toegang:  Veel activiteiten zijn gratis, voor een aantal activiteiten moet worden betaald 
Meer informatie:  Het volledige programma van Rotterdam Pride is te vinden op: www.RotterdamPride.com
bronnen: RotterdamPride.com / YouTube.com