zondag 9 augustus 2015

Oeganda – Zaterdag 08 augustus – Gay Pride Parade | "Gay Pride in Oeganda"

In Oeganda zijn zaterdag zo'n honderd homoseksuelen en hun sympathisanten de straat op gegaan voor een Gay Pride om zo aandacht te vragen voor de positie van homo's en lesbiennes in het Afrikaanse land. Bij de botanische tuin in Entebbe was de groep bij elkaar gekomen om vervolgens in een bonte stoet enkele honderden meters te lopen en te demonstreren tegen de alsmaar verslechterende positie van de LGBT-gemeenschap.

Anderhalf jaar geleden nam president Museveni nog een wet aan waardoor homo's jarenlange celstraffen konden krijgen voor homoseksuele handelingen. Mensen die meerdere keren werden betrapt, konden zelfs worden veroordeeld tot levenslang. Na felle kritiek, ondermeer uit het buitenland, zette het Constitutioneel Hof een streep door de wet maar politici zijn druk bezig met een nieuwe wet.In het nieuwe wetsvoorstel staat dat homoseksualiteit verboden is en dat anaal geslachtsverkeer een celstraf van zeven jaar kan opleveren. Maar ook op seksuele handelingen met transseksuelen en op het 'promoten' van homoseksualiteit komt naar alle waarschijnlijkheid een maximale celstraf van zeven jaar te staan.

Homoseksualiteit is nog altijd een groot taboe in Oeganda, net als in veel andere Afrikaanse landen. In het recente verleden verschenen er in kranten en tijdschriften vaak opruiende artikelen die homoseksuelen in een kwaaddaglicht zetten. De bevolking in Oeganda wordt zo opgezet tegen homoseksuelen en dat heeft al meerdere malen geresulteerd in moordpartijen waarbij (vermeende) homoseksuelen het slachtoffer werden.

Zie ook:

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com / NOS.nl