donderdag 23 juli 2015

Oekraïne · Kiev - Homofobie | "Homostel in Kiev krijgt pepperspray in gezicht"

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een homostel geschopt en besproeid met pepperspray, omdat ze 'te intiem' op een bankje zaten. De schokkende beelden zijn te zien op een video die op YouTube is gezet.

De video was een experiment. Zoryan Kis en Tymur Levchuk werden geïnspireerd door een vergelijkbaar filmpje dat onlangs in Moskou werd gemaakt. Ze vroegen zich af wat de reacties in Kiev zouden zijn, en gingen daarom met een camera de straat op, schrijft The Guardian.

Aanvankelijk gebeurde er niets. De meeste voorbijgangers reageerden überhaupt niet, ofschoon enkelen omkeken en de mannen nastaarden. Een groepje giechelende meisjes grapte dat ze elkaar moesten zoenen en namen een foto met hun smartphone.

Daarop besloten ze zich 'wat provocatiever' te gedragen, en Levchuk ging op de schoot van Kis zitten. En toen ging het mis. Ze werden omsingeld door een groep van tussen de 10 en 15 jonge mannen, die extreemrechte ideeën er op zouden nahouden.

Pepperspray
Na wat heen en weer gepraat trok een van hen de pepperspray, spoot Kis en Levchuk in de ogen en begon hen te schoppen, daarbij geholpen door zijn maten. Vrijwel meteen grepen omstanders in, waarop de belagers afdropen.

Volgens Kis toont de video aan dat de meeste Oekraïners tolerant zijn tegenover homo's, al denkt daar een kleine minderheid daar overduidelijk anders over.


bronnen: RTL·Nieuws.nl / YouTube.com