dinsdag 21 april 2015

Zwolle | "Naam nieuwe kroeg COC Zwolle 'De Garage' verwijst naar historie" ‼

De Garage, zo heet de nieuwe kroeg van COC Zwolle die zaterdag 25 april wordt geopend. 's Middags officieel door wethouder 'Nelleke Vedelaar' van Zwolle en COC Nederland-voorzitter 'Tanja Ineke'. 's Avonds is er een groot openingsfeest met souldiva 'Shirma Rouse'.

De naam 'De Garage' verwijst naar het verleden van het pand aan de Kamperstraat 17 in de Zwolse binnenstad. Midden vorige eeuw was hier een vestiging van Smit&Co, generaties lang de Opel-dealer van Zwolle.

"Je kunt het je bijna niet voorstellen dat hier een garage was, maar naast de prachtige glazen pui was de entree toch echt breed genoeg voor een auto", vertelt voorzitter Ilja de Jong van het COC, dat zich met de nieuwe kroeg duidelijk wil neerzetten als een adres waar iedereen welkom is.
"Dat past ook in deze tijd, waarin gezelligheid vinden en uitgaan niet meer in aparte groepjes of clubjes hoeft. Jongeren van nu, hetero en homo of lesbisch, zijn vrienden en vriendinnen ongeacht hun geaardheid. Heel gezond, want dat is precies wat wij willen als vereniging die zich inzet voor acceptatie van homoseksualiteit in de regio Zwolle. Dan moet je wel zorgen dat iedereen zich in jouw 'gay' adres welkom voelt. De nieuwe kroeg heeft veel meer die uitstraling en dat gemengde gevoel".
Behoefte is er nog altijd aan een dergelijk café, vertelt De Jong: "Absoluut. We werken onder meer aan homoacceptatie door voorlichtingslessen op scholen te verzorgen, van vmbo tot vwo. Maar we hebben dus ook deze ontmoetingsplek".
"Het is een belangrijk adres voor bijvoorbeeld jongens en meiden die hun voorzichtige eerste stappen zetten bij het uitkomen voor hun geaardheid. Die plek is belangrijk voor de stad én de wijde regio. En 't is straks dus een plek waar iedereen zich thuis kan voelen".
bronnen: Gay.blog.nl / COC·Zwolle.nl