vrijdag 17 april 2015

Amsterdam → Sauna 'Thermos' | "Gay-sauna 'Thermos' na vijftig jaar dicht" ‼

Gay-sauna Thermos aan de Raamstraat sluit na vijftig jaar zijn deuren. "Het is een litteken op m'n ziel", stelt eigenaar Jan Kuipers.

Kuipers (73) heeft de sauna per direct gesloten. De 27 man personeel staan op straat. "De afgelopen jaren werd het financieel steeds lastiger", vertelt Kuipers aan AT5. "Door concurrentie van een nieuwe sauna en het feit dat jonge homo's elkaar tegenwoordig online ontmoeten kregen wij het steeds lastiger. Ouderen weten de sauna nog wel te vinden, maar de jeugd niet meer".

Kuipers denkt nog wel na over een doorstart. "We voeren momenteel gesprekken met een aantal partijen", stelt hij.
bron: AT5.nl


Gay-sauna 'Thermos' in Amsterdam sluit de deuren

De eigenaar van gay-sauna Thermos in Amsterdam heeft laten weten per direct de deuren van het saunacomplex te moeten sluiten. Eigenaar Jan Kuipers zegt tegen de Amsterdamse lokale zender AT5 dat de gedwongen sluiting "een litteken op z'n ziel" is. De 27 personeelsleden staan eveneens per direct op straat.

De sauna was jarenlang de meest populaire sauna van Nederland maar ondanks dat de Thermos nog altijd adverteerde met de leus 'Biggest and most popular sauna of the Benelux' zochten steeds meer bezoekers hun heil ergens anders. Onder meer de concurrentie van datingsites en -apps werd het saunacomplex aan de Raamstraat te veel. Maar ook de concurrentie van de nieuwe sauna NZ aan de Nieuwezijds trok veel, vooral jonge klanten, weg bij Thermos.

In 1966 opende Thermos haar deuren. In de jaren zestig was de sauna een waar toevluchtsoord voor homo's. In die tijd was het in het openbaar voor je homoseksualiteit uitkomen nog niet mogelijk en in Thermos kon je gelijkgestemden ontmoeten zonder dat iemand je lastig viel of vragen stelde. Decennialang was Thermos een bloeiend bedrijf, met de huidige sauna in de Raamstraat en een niet veel kleinere nachtsauna in de Kerkstraat, die in 2010 afbrandde. Eigenaar Kuipers laat weten nog wel met enkele partijen te praten over een doorstart. 

bronnen: GaySite.nl / AT5.nl / YouTube.com