zondag 3 maart 2013

Geen Homohuwelijk voor Finland


Finland staat bekend als democratisch en liberaal maar met de homorechten wil het nog niet lukken. Het land kent als enig Noord-Europese land nog geen homohuwelijk en de afgelopen dagen is bekend geworden dat een wet die het huwelijk moest openstellen verder weg lijkt dan ooit.

Afgelopen woensdag stemde de parlementaire commissie voor juridische zaken met een nipte meerderheid tegen een nieuw wetsvoorstel. Omdat de nieuwe wet niet door de commissie kwam zal hij ook niet aan het parlement worden voorgelegd. Hierdoor is het onduidelijk hoe lang het zal duren voordat weer wetsvoorstel zal worden behandeld.

In 1971 werd homoseksualiteit in Finland uit het wetboek van strafrecht gehaald en op 28 september 2001 ging de Finse politiek akkoord met de invoering van het geregistreerde partnerschap voor paren van het zelfde geslacht. Homostellen kunnen hun relatie dus al wel wettelijk laten vastleggen, maar er is nog altijd geen sprake van gelijke rechten. Zo is het nog altijd niet mogelijk voor homostellen om een kind te adopteren.

Samenwerkende Finse homo-organisaties hebben inmiddels laten weten dat het binnenkort een handtekeningenactie start. Als binnen zes maan- den 50.000 Finnen tekenen voor de komst van het homohuwelijk is het parlement verplicht het wetsvoorstel voor de opening van het huwelijk weer op de agenda te plaatsen.

bron: GaySite.nl