maandag 4 maart 2013

300.000 toeschouwers voor 35ste Sydney Mardi Gras


Met meer dan 9000 deelnemers verspreid over 108 wagens en meer dan 300.000 toeschouwers langs het parcours in Sydney is de 35ste editie van de Mardi Gras zaterdag opnieuw een succes geworden.

Als thema werd dit jaar terug gegrepen naar 1978 toen voor de eerste keer een protestmars voor meer HoLeBi-rechten doorging in Sydney. Enkele van de mensen die toen in die mars meeliepen mochten de feestelijke optocht vol met dragqueens en andere feestvierders openen.

De protestmars uit 1978 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een groots feest waar zowel politici, militairen als dragqueens en schaarsgeklede dansers oproepen tot aanvaarding en gelijkheid. Het was overigens de eerste keer dat homoseksuele militairen de toestemming om in hun uni- form mee te marcheren.

Dit jaar waren er ook heel wat politici die meeliepen in de mars. Dit jaar vinden er in Australië immers verkiezingen plaats. Heel wat van hen ijveren in dit verkiezingsjaar voor de openstelling van het huwelijk voor homoseksuele koppels.

Het Gay and Lesbien Mardi Gras festival is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die jaarlijks meer dan 30 miljoen dollar injecteert in de lokale economie van Sydney.

bron: GayLive.be
     




Politiegeweld in Sydney tijdens Gay Mardi Gras

De politie in Sydney is een intern onderzoek gestart naar de behandeling van een jongen op het bekende Gay and Lesbian Mardi Gras. Omstanders legden op camera vast hoe de jongen gewelddadig door de politie tegen de grond werd gewerkt.

Het filmpje, dat op zaterdag werd opgenomen, laat zien hoe Jamie Jackson (18) hard op de grond wordt gegooid door een agent die vervolgens zijn voet op de rug van de jongen zet. Daarna zien we Jamie, die een hoofdwond lijkt te hebben, snikkend op straat zitten.

Het is niet duidelijk wat de aanleiding van Jamie's gewelddadige arrestatie was, maar verwacht wordt dat de politie zal opvoeren dat hij grove taal gebruikte, de agent aanviel en zijn arrestatie tegenwerkte. Dat is op het filmpje niet te zien.

"Hij is geen grote jongen", reageerde Jamie's vader op de Australische televisie op de gewelddadige behandeling van zijn zoon. "Ze hadden hem niet zo moeten gooien, wat er vooraf ook is gebeurd."

bron: GayKrant.nl