woensdag 12 december 2012

Uruguay stemt in met Homohuwelijk


Het Uruguayaanse parlement heeft dinsdagavond ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. De parlementsleden stemden in met één wet voor zowel het hetero- als het homohuwelijk.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat waar de regeringscoalitie voldoende zetels heeft om de wet aan te nemen. President José Mujica laat de wet vermoedelijk begin volgend jaar door middel van ondertekening van kracht worden.

Onder de wet mogen alle stellen, homo en hetero, beslissen welke achternaam hun kinderen krijgen. Dat breekt met de traditie die in Latijns-Amerika al eeuwenlang gemeengoed zijn, namelijk dat kinderen verplicht twee achternamen krijgen en dat de eerste daarvan die van de vader is. Dat deel van de wet heeft voor meer controverse gezorgd dan de legalisering van het homohuwelijk.

De katholieke kerk is gekant tegen het wetsvoorstel, maar die heeft weinig invloed in het seculiere Uruguay.

Uruguay werd dit jaar het eerste land in Latijns-Amerika dat abortus goedkeurde en het congres debatteert momenteel over een plan om de regering marihuana te laten verkopen in een poging illegale drughandelaars aan te pakken.

bron: FokNieuws.nl