woensdag 12 december 2012

Europees Parlement - Emine Bozkurt: Controleer burgerrechten


Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een rapport over de situatie van fundamentele rechten in de EU. "Dit rapport maakt eens te meer duidelijk dat ook binnen de Europese Unie op dit gebied nog veel te verbeteren valt", aldus Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

"We hebben het vaak over de bescherming van rechten buiten de EU. Met toegangscriteria voor kandidaatslidstaten en economische middelen kunnen we verbeteringen over de hele wereld afdwingen", stelt Bozkurt. "Maar we vergeten nog wel eens dat er ook goed toezicht op ontwikkelingen binnen de EU zelf nodig is. Hier kan Europa echt meer doen. Er zijn helaas voorbeelden voldoende: gedwongen verhuizingen van de Romabevolking in Frankrijk, de democratische inperkingen in Hongarije, of de opkomst van extremistische organisaties in Griekenland."

Bozkurt: "Dat dit rapport is aangenomen mag worden gezien als een dringende oproep van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om beter toe te zien op rechten van de inwoners van de Europese lidstaten om ook binnen de eigen landen vrijheden te garanderen. We hebben net de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen, dat schept ook verplichtingen."

Een alternatief rapport van de Europese Christendemocratische partijen, waarin onder meer de verwijzingen naar abortus en homorechten waren verwijderd, heeft het niet gehaald. "Dat is erg goed nieuws. Maar het feit dat deze amendementen überhaupt worden ingediend, bewijst dat de waarborg van burgerrechten voor alle inwoners van Europa niet vanzelfsprekend is en dat wij hier scherp op moeten blijven letten", aldus Bozkurt.

bron: GayKrant.nl