zondag 26 maart 2017

Géén boek, maar een 'Transseksueel' (of vluchteling) lenen in de bibliotheek ‼

Tilburg  →  Géén boek lenen in een bibliotheek voor een verhaal, maar 'een mens'   Het kon afgelopen week in Tilburg, want de Tilburg University organiseerde met een 'Human Library' een levende boekenkast, waar je bijzondere verhalen kon lenen.

Er stonden dus geen echte boeken in de boekenkast bij de Tilburg University, maar je kon mensen lenen bij een speciale uitleenbalie. Zij ver- telden je vervolgens hun levensverhaal, net zoals in een boek.

Transseksueel
Zo kon je in gesprek gaan met een Transseksueel, met een Syrische vluchteling of met iemand praten die leeft met een depressie. 

"Ik vind het echt belangrijk om hierover te praten", zegt Angela van Bebber. Ze is transseksueel en één van de 'boeken' die je kon 'lezen'. "Als je erover praat wordt het gewoner voor de mensen".
                         
                                 
Taboesfeer
Angela van Bebber is geboren in 'het lichaam van een jongen', maar voelt zich al heel haar leven een meisje  Toen ze pas zeven jaar oud was, wist ze al dat ze Angela genoemd wilde worden.

Angela van Bebber: "Als je er niet over praat, dan kan het terugkomen in de taboesfeer. En dat is iets wat ik echt niet wil hebben".

"Het fijne aan de menselijke bibliotheek is dat het geen eenrichtingsverkeer is. Je kan zo veel vragen als je wilt" ‼, zegt een lezer.  En dat merkt ook Angela van Bebber.

Veel vragen
"Dan vragen ze waarom ik 'Angela' heb gekozen als naam.  Of hoe het proces in het ziekenhuis ging, hoe ik van een mannenlichaam naar een vrouwenlichaam ben gegaan".

De Tilburgse editie van Human Library is een initiatief van Tilburg University, Bibliotheek Tilburg Centrum, Fontys lerarenopleiding Tilburg en studievereniging 'Animo' en studievereniging 'Complex'.

bronnen: OmroepBrabant.nl / Twitter.com – Omroep Brabant / YouTube.com