zaterdag 25 maart 2017

Amsterdam | "VUmc kijkt of het Homostellen met een kinderwens kan helpen"

Amsterdam  →  Het VUmc in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om ook homoparen te helpen bij draagmoederschap. Nu moeten mannen uitwijken naar het buitenland voor een peperduur en onzeker traject.

De belangstelling voor draagmoederschap groeit in Nederland, zeker onder homoparen. Het VUmc gaat kijken wat ze kunnen doen om ze te helpen. "Maar eenvoudig is dat niet", zegt Roel Schats, hoofd van het IVF-centrum tegen het AD  Er is sprake van een ethisch dilemma. "Het is een vorm van wensgeneeskunde. De cruciale vraag is of we de strikte medische indicatie willen loslaten, want die is er niet bij een homostel""

Voorlichtingsbijeenkomsten worden drukbezocht en tientallen stellen wenden zich volgens de krant jaarlijks tot advocaten voor juridische hulp.

Het VUmc is het enige ziekenhuis dat kinderloze stellen begeleidt bij IVF-draagmoederschap   Tot nu toe hanteert het ziekenhuis heel strenge criteria: alleen als een vrouw geen (functionerende) baarmoeder heeft of een zwangerschap levensbedreigend is, komen stellen in aanmerking. 

Wat zijn de regels in Nederland ?!
 In Nederland mag je niet publiekelijk oproepen dat je een draagmoeder zoekt, vanwege het commerciële karakter ervan   Dat mag wel in landen als Oekraïne, India, Verenigde Staten en Canada
 Ouders die een IVF-behandeling willen ondergaan om zwanger te worden, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eicel en zaadcel moe- ten afkomstig zijn van beide wensouders. Daarmee worden homostellen bij voorbaat uitgesloten.

Zie ook:
bronnen: RTL·Nieuws.nl / Twitter.com – Regenbooggezin → AD.nl