zondag 26 maart 2017

Hiv/Aids | AZT is de eerste Hiv-remmer die 30 jaar geleden op de markt kwam

Amerika – Hiv-remmer AZT  →  Dertig jaar geleden was AZT het eerste lichtpuntje voor mensen met Aids   AZT (zidovudine) kan onder meer opportunistische infecties tegenhouden   Op 19 maart 1987 werd AZT in de Verenigde Staten goedgekeurd door de Food & Drugs Administration

In Nederland werd er in 1989 voor gepleit na de diagnose Aids onmiddellijk met AZT-behandelingen te beginnen  De eerste euforie was snel verdwenen, toen bleek dat het middel veel nare bijwerkingen had.
                                  
                                     
Ook bleek deze monotherapie maar kortstondig werkzaam  Pas in combinatie met andere "Hiv-remmers" bleek AZT effectief te zijn. In 1996 werd de combinatietherapie ingevoerd voor mensen met Aids en al gauw voor seropositief geteste mensen. Het aantal sterfgevallen als ge- volg van Aids daalde dramatisch. 

Dankzij de combinatietherapie hebben mensen met Hiv vandaag de dag zo'n beetje dezelfde levensverwachting als mensen zonder Hiv   Voor- waarde is 'therapietrouw': op tijd je pillen slikken  Inmiddels is ook bewezen dat vroegtijdig beginnen met remmers beter is: hoe langer je dat uitstelt, hoe meer je immuunsysteem kan worden aangetast.

bronnen: Gay.blog.nl / Twitter.com – Blog.nl / YouTube.com