donderdag 1 december 2016

01 december 2016 - Wereld Aids Dag | Activiteiten rond Wereld Aids Dag 2016

Wereld Aids Dag    Vandaag - donderdag 1 december 2016 - is het Wereld Aids Dag. Op deze dag staat wereldwijd de strijd tegen Aids in de schijnwerpers en wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met Hiv en Aids. Ook in Nederland zijn er op en rond Wereld Aids Dag veel initiatieven, evenementen en acties. Hoogtepunt is de onthulling van het Hiv/Aids-monument in Amsterdam.

Woensdag 30 november – Nieuwe campagne Aidsfonds
Er gaan nu drie keer zoveel mensen dood aan Aids als in 1990, toch denken de meeste Nederlanders ten onrechte dat de epidemie over z'n hoog- tepunt heen is. Met de nieuwe campagne Het virus dreigt te winnen probeert het Aidsfonds dat te veranderen. Want als we de Aids-bestrijding niet nú in de hoogste versnelling zetten, blijft de epidemie voortwoekeren.
                                          

                                        
De campagne wordt de avond voor Wereld Aids Dag afgetrapt met een projectie op filmmuseum EYE aan het IJ in Amsterdam. Vanaf donderdag 1 december wordt de noodklok geluid op verschillende plekken in het land, en op radio en televisie.

Donderdag 1 december – Onthulling Hiv/Aids-monument
In Amsterdam wordt op Wereld Aids Dag het eerste 'Hiv/Aids-monument' van Nederland onthuld. Het monument is vanaf donderdag te bewon- deren aan het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw   Het monument stelt een groot telraam voor dat aftelt naar een wereld zonder Aids.

Het initiatief voor het monument komt van de 'Stichting NAMEN-project Nederland'. Dat het monument er nu komt is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawa - vele sponsoren en een crowdfundingsactie onder het publiek ‼ Hoofdsponsors zijn het Aidsfonds, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), RELX Group en ViiV Healthcare.

Namens COC Nederland is bestuurslid Joop Schermer aanwezig bij de onthulling.
                                           

                                                             
28 november tot 4 december – Sneltesten op Hiv
In de week rondom Wereld Aids Dag wordt de Hiv-testweek gehouden  Mensen in Amsterdam kunnen terecht bij de GGD of het ziekenhuis voor een anonieme snel-test op Hiv en voorlichting. In deze week is een 'Meet & Greet' met de acteurs van 'No Socks, No Shoes'. Deze soap wordt uitgezonden op de regionale Amsterdamse zender Salto TV. In de serie wordt het onderwerp Hiv en testen op Hiv in de Hiv–testweek aan de orde gesteld. Tijdens de Meet & Greet op 2 december kunnen mensen zich ook gratis laten testen, zoals ook de acteurs dat zullen doen.

Donderdag 1 december – LoveDance
Traditiegetrouw barst in de nacht van Wereld Aids Dag in het Amsterdamse 'Paradiso' het grote dansfestijn LoveDance los om geld in te zame- len voor het Aidsfonds.

Een uitbundig feest met DJ's, live muziek, extravagante acts, mode en uitdagend entertainment. Oh La La  Van de krochten in de kelder tot op het hoogste balkon buitelen publiek, DJ's en artiesten van (inter)nationale allure over elkaar heen.
                                        

                                             
Donderdag 1 december – Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks: Speed up
Jaarlijks komen ruim 500 professionals tijdens het Nationaal CongresSoa*Hiv*Seks samen op Wereld Aids Dag, o.a.: verpleegkundigen, artsen werkzaam binnen de publieke gezondheidszorg, beleidsmedewerkers, onderzoekers, seksuologen en gezondheidsbevorderaars .

Het thema dit jaar is: Speed up  Uiteraard staat het delen van kennis en de nieuwste ontwikkelingen centraal.

Vrijdag 25 november tot donderdag 1 december – Wereld Aids Dag in Rotterdam 
Ook Rotterdam staat dit jaar weer stil bij Wereld Aids Dag met diverse activiteiten en acties in de stad.  Het programma ziet er veel belovend uit    Zie:  Facebook → Wereld Aids Dag – Rotterdam
                                

                                                              
Rond Wereld Aids Dag – Studenten van 8 faculteiten in actie
Ook dit jaar trekken de ruim 800 studenten van de acht medische faculteiten in Nederland er weer op uit om geld op te halen voor Hiv- en Aids- bestrijding en studenten bewust te maken van Hiv, Aids en Soa's. De leden van de medische studentenorganisatie IFMSA kunnen zomaar opdui- ken in Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

Zie ook:
bronnen: COC.nl - COC Nederland / YouTube.com / Facebook.com – COC Nederland