dinsdag 7 juni 2016

Tilburg – T-Pride | "Kleinste Gay Pride meert deze zomer voor het eerst aan" ‼

Tilburg  →  Het sein van Den Ophef staat op groen: de T-Pride – de Tilburgse versie van Gay Pride Amsterdam – trekt deze zomer voor het eerst door de Piushaven. Op 21 augustus meert de roze vloot ter hoogte van Café 'Burgemeester Jansen' aan. 

"We zorgen nu zelf voor acht of negen boten ... maar iedereen die dat wil kan zich nog aansluiten", vertelt Edwin Franken van de organisatie tegen het Brabants Dagblad. "Dan moet je zelf een sloep of boot regelen en dat is, daar kwamen wij achter, lang niet makkelijk". Met hulp van onder meer Tilburg Te Water zijn er genoeg drijvende objecten voor 'n parade. De deelnemers staan op sloepen, maar er drijft ook een ponton mee en er zijn Flyboards.

Beschaafd
Eerder dit jaar werd er een stichting opgericht om de T-Pride vorm te geven, vanuit de gemeente kreeg de organisatie een aanjaagsubsidie van 5000 euro. "Het reglement hebben we van de Alkmaar Pride overgenomen en voor Tilburg ietwat aangepast ‼ Het wordt een beschaafd evene- ment, dus niet zoals 'Roze Maandag' ooit was: met twee lesbische strippers die naakt in het centrum staan. We varen niet in onze blote konten langs die seniorenflat op het einde van de haven".  
                           
                             
Grap
Het is de bedoeling dat 't een jaarlijks terugkerend evenement wordt. En dat voor een Gay Pride die eigenlijk als een grap begon. Het idee ont- stond bij een stel vrienden die tijdens de Amsterdamse gayparade dachten "dat kunnen wij ook". De club besloot 3 boten te huren, die te vullen met travestieten en een Facebook-evenement op poten te zetten.

Op 't laatste liep dat echter spaak: "binnen mum van tijd hadden 200 mensen zich aangemeld en werden er nog eens 3000 uitgenodigd". De ge- meente besloot uit veiligheidsoverwegingen – denk aan de taferelen rond Project X  geen vergunning te verlenen 

Feestje
Maar daarmee werd wel de kiem gelegd van de eerste serieuze Gay Pride van Tilburg. "Er is heel veel interesse voor, dat is super om te zien. En ook de horeca doet haar stinkende best om er iets van te maken. Café Peanuts, De Wijn en De Lollipop willen iets doen, maar ook de ho- reca aan de Piushaven denkt mee. T-Pride Tilburg → We hebben er zin in"

Zie ook:

Eerder geplaatst op GayNieuws.blogspot.nl:

bronnen: BD.nl – Brabants Dagblad / YouTube.com – Omroep Tilburg