maandag 1 februari 2016

Amsterdam · Justitie · Delano Felter | "Willen jullie meer of minder Homo's" ?!

Een rechtszaak tegen een Amsterdamse politicus vertoont raakvlakken met het aanstaande Wilders-proces. Delano Felter is vandaag schuldig bevonden voor belediging en aanzetten tot discriminatie van homo's in 2010. De uitspraken van Geert Wilders gingen over ... "minder Marokkanen", Delano Felter wilde – in feite – minder Homo's.

Delano Felter deed in 2010 voor de camera van de Amsterdamse zender AT5 kwetsende uitspraken over homo's. Hij was destijds lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij. Nederland moest volgens Felter een 'heteroland' worden, homoseksualiteit moest worden 'bestreden' en Felter wilde homo's 'er uit sodemieteren'.

Volgens het gerechtshof in Amsterdam heeft Delano Felter daarmee anderen aangezet tot discriminatie. Dat is meteen een verschil met de uitspraken van Wilders. De PVV-leider vroeg vorig jaar: "Willen jullie meer of minder Marokkanen ?!  Dan gaan we dat regelen". Hij riep anderen dus niet direct op om te zorgen dat er ook daadwerkelijk minder Marokkanen in Nederland zijn.
                                 
  
                                              
► Tot nu toe oordeelden verschillende rechters telkens dat de anti-Homo-uitspraken van Delano Felter niet gericht waren tegen alle homo's ... ‼ De rechters waren van oordeel waren dat 'het niet is uitgesloten dat verdachte niet de homofielen in het algemeen, maar alleen agressieve dan wel dominante homofielen op het oog heeft'. Daarmee zou Felter volgens de rechter niet alle homo's hebben beledigd of gediscrimineerd en dus niet strafbaar hebben gehandeld.

Bovendien – zo staat omschreven in Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) – is in een politiek debat heel veel geoorloofd. De- lano Felter deed zijn uitspraken als politicus op een verkiezingsavond. Politici mogen volgens het EVRM uitspraken doen die 'kwetsen, choqueren of verontrusten' om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen.

Wat betekent dit voor Geert Wilders ?!
Net als Felter deed Wilders zijn uitspraken op een politieke bijeenkomst. Ook Geert Wilders doet een beroep op zijn vrijheid van meningsuiting 
als politicus en stelde een – in zijn ogen – maatschappelijk probleem aan de orde. En Wilders zegt ook dat hij met zijn meer of minder-uitspraak niet alle Marokkanen bedoelde maar een specifieke groep, namelijk: criminele Marokkanen.

De uitspraak van vandaag in de zaak Delano Felter kan een rol spelen in het aanstaande proces tegen Geert Wilders. Duizenden Nederlanders vonden de uitspraken van Wilders zo kwetsend dat ze aangifte deden.

Straks moet een rechter bepalen of de uitspraken van Geert Wilders tegen alle Marokkanen gericht waren en niet alleen tegen een specifieke groep – criminele – Marokkanen  Het proces tegen Delano leert ook dat een politicus kwetsende opmerkingen mag maken, maar dat die niet 'onnodig' kwetsen mogen zijn. En, misschien nog wel het belangrijkste punt: uiteindelijk bepaalt de rechter of Geert Wilders met zijn uitspraken daadwerkelijk anderen heeft aangezet tot discriminatie. 

Zie ook:
bronnen: RTL·Nieuws.nl / AT5.nl / YouTube.com