donderdag 31 december 2015

Engeland → New Year Honours | "Queen Elizabeth II eert LGBT-actievoerders"

Engeland – "New Year Honours"  →  Oudejaarsdag worden in de United Kingdom mensen geëerd die veel voor de samenleving hebben betekend: de New Year Honours, een soort van Brits equivalent van onze lintjesregen. Dit jaar eert de Queen ook LGBT-voorvechters: ene opsteker nadat de Britse vorstin in haar kerstrede de Commonwealth bejubelde, maar met geen woord repte over anti-homowet- ten in de meeste lidstaten.

Veel voormalig Britse koloniën hanteren nog altijd het Victoriaanse wetboek van strafrecht, terwijl het in het moederland inmiddels goed toeven is voor de roze medemens. Daar moest hij of zij ook in de UK lang op wachten, in vergelijking met andere West-Europese landen: pas in 1997, nadat Tony Blair premier was geworden, werden draconische anti-homowetten in de UK afgeschaft.

Koppels van hetzelfde geslacht kunnen nu trouwen in het hele land, met uitzondering van Noord-Ierland (terwijl ook Ierland wat dat betreft 'om' is, een katholiek land dat lange tijd niet bepaald homo-vriendelijk was). En steden als Londen en Manchester gelden tegenwoordig als hospots voor roze toeristen.

bronnen: Gay.blog.nl / PinkNews.co.uk / YouTube.com