zondag 6 december 2015

Amsterdam - LHBT's | Amsterdam vangt Homoseksuele vluchtelingen apart op

Amsterdam vangt homoseksuele vluchtelingen apart op in woningen, na bedreigingen en incidenten in de opvangcentra. Dit is zeer tegen de wens van de staatssecretaris.

De incidenten in de opvangcentra zijn talrijk, melden betrokken organisaties: spugen, bedreigen, roepen dat ze een schande zijn voor hun volk. De homo's en transgenders onder de vluchtelingen hebben het zwaar in de opvangcentra, ook in Amsterdam. "Ze durven hun kamer vaak niet uit", zegt Philip Tijsma van homobelangenbehartiger COC.

Amsterdam biedt sinds september tijdelijke opvang aan vluchtelingen die de afgelopen maanden naar Nederland zijn gekomen, veelal afkomstig uit Syrië. In oktober ontstond onrust onder de zogenoemde LHBT-vluchtelingen (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) in de noodopvang op de Haaksberweg in Zuidoost na incidenten. "Wij konden het gevoel van veiligheid niet garanderen", zegt Harry Doef, directeur Zorg van het Leger des Heils Amsterdam vrijdag in Het Parool.

Het Leger des Heils heeft vervolgens met corporatie Rochdale een woning geregeld waarin nu vijf homovluchtelingen in veiligheid zijn gebracht. Volgens een medewerker van Veilige Haven, die deze groep begeleidt, gaat het om drie mannen uit Syrië, één uit Irak en één uit Iran. Veilige Haven is een organisatie die homo's met een multiculturele achtergrond in Amsterdam bijstaat.

Onrust
In november ontstond ook onrust onder LHBT-vluchtelingen in de tweede noodopvang in Zuidoost, locatie Flierbosdreef. Twee personen zijn vervolgens extern opgevangen. Komend weekeinde zullen nog eens vier homovluchtelingen naar een woning in Amsterdam verhuizen. Deze kwetsbare groep krijgt begin volgend jaar een eigen vleugel in de nieuwe opvang in voormalig woonzorgcentrum Groenhof aan de Marnixstraat.

De gemeente steunt de aparte opvang in woningen. "LHBT'ers zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben", zegt Simone Kukenheim, wethouder diversiteit.

Kukenheim onderzoekt nu hoe veilige opvang voor homovluchtelingen structureel geregeld kan worden. Onderdeel hiervan is duidelijk maken aan vluchtelingen in de noodopvang dat LHBT'ers in Nederland volledig zijn geaccepteerd. De gemeente heeft COA, de organisatie die de opvang regelt, gevraagd versneld voorlichting hierover te geven in Amsterdam. In de noodopvang zijn ook vertrouwenspersonen aangesteld voor homo- vluchtelingen.

'Stigmatiserend'
Amsterdam steekt de nek uit met deze aparte opvang, stellen de hulporganisaties. Geen enkele andere gemeente doet dit. De stad druist hier- mee in tegen de wens van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken. Hij laat in een Kamerbrief weten niets te zien in aparte opvang voor LHBT'ers. "Te stigmatiserend", oordeelt hij. Bovendien zou zo'n aparte locatie ook weer doelwit kunnen zijn van bedreigingen.

COC is juist zeer te spreken over het Amsterdamse initiatief. De belangenbehartiger pleit al langer voor aparte opvang van homovluchtelingen. "We zouden willen dat meer gemeenten in Nederland hiertoe over gaan", zegt Tijsma. "De problemen zijn heftig. Want wat heeft een vluchteling aan een dak boven zijn hoofd als hij vervolgens de kamer niet meer uit durft te gaan" ?!

Zie ook:

bronnen: Parool.nl / Zie.nl – Video