woensdag 5 augustus 2015

Suriname | "Géén 'Bullet' meer door de HMG - om vrede en rust te bewaren" ‼

Tijdens een speciaal belegde persconferentie heeft de muziekformatie Hakuna Matata Gang (MHG) middels een toch wel halfslachtige verklaring afstand gedaan van het gedeeltelijk door hun geschreven lied 'Bullet'. Het lied zet aan tot homo-haat en heeft ertoe geleid, dat de band tijdens haar tournee in Nederland op diverse locaties geweerd is en optredens werden afgezegd. Ook de Lustig organisatie in thuisland Suriname liet de band weten, dat zij niet meer welkom is bij haar activiteiten.

"We zijn geen voorstanders van haatzaaien en we zijn geen anti-homo band en omdat we de rust, vrede en eenheid in Suriname voorstaan hebben wij deze stap gedaan", sprak de voorzanger van de band 'Otniel Babel', die bekend staat als Otjeman.

Het lied 'Bullet' zal niet meer door de band worden gezongen, noch als muziekformatie, noch als individu en zal ook niet meer ter verkoop worden aangeboden.

De band vertrok in juli, met ondersteuning van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken, naar Nederland om een 16-tal optredens te verzorgen waarvan er uiteindelijk maar twee voortgang hebben gevonden, vanwege de inhoud van het gewraakte nummer.

De band stelt in haar verklaring dat zij nimmer de bedoeling had om anderen te kwetsen of te denigreren middels het bewuste lied. De band meent echter wel, dat er verder niets mis met het vrijelijk uitten van een mening en zegt te geloven in dichterlijke vrijheid.

Met een dergelijke verklaring lijkt HMG toch niet werkelijk afstand te nemen van 'Bullet', maar heeft de commotie in Nederland de groep min of meer gedwongen de verklaring uit te brengen, ook om verzekerd te kunnen zijn van optredens in de toekomst. De verklaring is dan ook meer een 'politiek correcte' verklaring voor de bühne. 'Bullet' was willens en wetens opgenomen, met een videoclip en daar kan welke verklaring dan ook vele, zo'n negen, maanden later niets aan veranderen ....

Zie ook:

bronnen: De-Surinaamse-Krant.com / YouTube.com