maandag 15 juni 2015

Mexico | Ná Mexico-stad (2009) nu ook het Homohuwelijk voor geheel Mexico

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft geoordeeld dat het huwelijk geen exclusieve verbintenis is tussen man en vrouw. Volgens het hoogste rechtsorgaan van het Midden-Amerikaanse land is het een schending van de grondwet als paren van het zelfde geslacht het wettelijke huwelijk wordt ontzegd.

"Het huidige verbod voor homo's en lesbiennes om te trouwen is in strijd met het gelijkheidsbeginsel zoals omschreven in de Mexicaanse grondwet", aldus de uitspraak van het 'Suprema Corte de Justicia de la Nación'.

Wat de uitspraak precies voor gevolgen heeft is nog onduidelijk. Maar homo-organisaties hebben laten weten dat de landelijke invoering van het homohuwelijk niet lang meer op zich kan laten wachten. In drie Mexicaanse staten bestaat al enkele jaren een samenlevingscontract voor homoparen.

Deze wettelijke registratie is te vergelijken met het huwelijk maar mag niet zo genoemd worden. De Katholieke Kerk heeft inmiddels laten weten dat het de openstelling van het huwelijk niet zal ondersteunen maar de Mexicaanse politiek zal zich naar verwachting binnenkort positief uitspreken over de legalisering van het homohuwelijk.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com


      Mexico City  2009