dinsdag 16 juni 2015

Ipsos | Meeste landen zijn voor een wettelijke samenlevingsvorm voor LHBT's

In navolging van het homohuwelijk referendum in Ierland vroeg marktonderzoeksbureau 'Ipsos' aan inwoners van 23 landen - verspreid over de wereld - of samenlevingsvormen voor homoseksuelen wettelijk erkend moeten worden.

Ipsos voerde dit onderzoek uit in Argentinië, België, Mexico, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Turkije, Hongarije, India, Ierland, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Spanje en de Verenigde Staten.

In de meeste landen wordt een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen door de meerderheid van de bevolking ondersteund. Alleen in India, Turkije, en Rusland niet. Met name in Rusland is een groot deel van de bevolking (80%)  tegen een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen.

In ongeveer de helft van de onderzochte landen is een meerderheid tegen het huwelijk als wettelijk erkende samenlevingsvorm voor homoseksuelen. Hiertoe behoren Italië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Brazilië, Hongarije, Japan, China, Turkije, Zuid-Korea, Polen en Rusland. Vooral in Polen en Rusland is een groot deel van de ondervraagden tegen het huwelijk voor homoseksuelen (respectievelijk 79% en 89%).

Van alle ondervraagden bij elkaar was 65% voor een wettelijke samenlevingsvorm voor homoseksuelen; 47% vindt dat homoseksuelen moeten kunnen trouwen; 18% is voor wettelijke erkenning van een andere samenlevingsvorm, in plaats van het huwelijk; 18% is tegen een wettelijk erkende samenlevingsvorm voor homoseksuelen en 16% is er nog niet over uit.

Verantwoording
Ipsos voerde dit onderzoek uit in 23 hierboven genoemde landen. Tussen 24 april en 8 mei werden 17030 respondenten geïnterviewd. In de Verenigde Staten en Canada waren deze respondenten tussen de 18 en 64 jaar. In de overige landen waren zij tussen de 16 en 64 jaar oud.

Zie ook:  Meeste landen voor samenlevingsvorm Homo-koppels

bronnen: Ipsos-Nederland.nl / YouTube.com