zondag 14 juni 2015

Maastricht | "Opening 'Roze Week Maastricht' door burgemeester Onno Hoes"

In een goed gevuld Stadhuis heeft Burgemeester 'Onno Hoes' zaterdag 13 juni de Roze Week geopend. Maastricht is dit jaar de Roze Stad van Nederland, met het hele jaar activiteiten rondom het centrale thema 'diversiteit'. Hoogtepunt is Roze Zaterdag. Elk jaar is een andere Nederlandse stad gastheer. In Maastricht heeft de organisatie niet voldoende aan slechts één dag en maakt er een Roze Week van: Maastricht Colours You.

Tijdens de Roze Week zijn er naast dans, toneel, fashion en debatten een aantal unieke evenementen, zoals de openluchtvertoning van de film 'Pride' op de Maaspromenade op vrijdag 19 juni om 22.00 uur. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het onwaarschijnlijke bondgenootschap tussen homo-activisten en mijnwerkers in het Engeland van de jaren '80. Twee actievoerders op wiens persoonlijke verhalen de film gedeeltelijk gebaseerd is, zijn te gast.

In de Oefenrechtbank van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (Bouillonstraat 3) spelen docenten en studenten een strafzaak ex artikel 248bis Wetboek van Strafrecht zo waarheidsgetrouw mogelijk na. De zaak, die daadwerkelijk heeft gespeeld, is afkomstig uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De zitting begint (roze) zaterdag 20 juni 2015 om 15.00 uur en komt tot stand in samenwerking met anti-discriminatievoorziening Limburg. Ook zijn de exposities Gijsen, flikker op ‼, 'Si, Quiro', 'Sebastiaan van martelaar tot Gay icon' en 'Books coming Out of the Closet' tijdens de reguliere openingsuren te bezoeken.

Aan de Roze Viering nemen voor het eerst een Katholiek Priester, een Dominee van de Protestante Kerk, een Imam, een vertegenwoordiger van het Humanistisch Verbond en een vertegenwoordiger van de Joodse Gemeenschap deel, om ieder vanuit hun eigen levensbeschouwing het thema 'veelkleurigheid' inhoud en betekenis te geven. De grote betrokkenheid in de stad blijkt door medewerking van onder andere het Bonnefantenmuseum, Centre Ceramique, Pesthuyspodium, Lumière Cinema, Café Rose, de Universiteitsbibliotheken, Bureau Europa, Eiffelgebouw, Toneelacademie, Sway Café, Muziekgieterij Timmerfabriek, Ipanema, La Bonbonniere en COC Limburg, In de Rooden Leeuw, Groote Societeit, Hoeve Lichtenberg, de Rechtenfaculteit en De Heerenhof.

Bij sportpark Jekerdal is een speciale ColoursCamping ingericht. En natuurlijk zijn er feesten. Zo zal het feest 'Lavelss' na jarenlange afwezigheid nog een keer terugkeren in Ipanema. Voor vrouwen-die-van-vrouwen-houden is er een speciaal vrouwenfeest en de afterparty 'MuchoMacho' in de Muziekgieterij is het startpunt van een nieuw feestconcept. De opening van de daadwerkelijke Landelijke Roze Zaterdag op 20 juni op de Markt in Maastricht zal de laatste officiële handeling zijn van Burgemeester Hoes.

Agenda 'Roze Zaterdag'
11.00 uur  Start InfoPromenade (een vijftigtal bedrijven en organisaties presenteren zich hier aan het publiek)        
11.30 uur  Roze Viering    
12.00 uur  Start InfoStage (op een podium aan de Maas zijn lezingen, debatten met overheidsinstellingen, muziek, de landelijke herdenking     
               van omgekomen brandweermensen, cultuur en religie)
13.00 uur  Start PrideWalk vanaf Sint Maartenslaan    
14.00 uur  Opening Landelijke Roze Zaterdag op de Markt   
14.00 uur  Start ColoursStage (hoofdpodium op de Kesselskade met nationale artiesten)    
14.00 uur  Start MarktPodium (podium op de Markt met voornamelijk lokale artiesten)   
15.00 uur  Oefenrechtbank     
15.00 uur  Dansperformance FashionClash en Project Sally, Centre Ceramique     
19.00 en 21.15 uur  Contested Waters     
20.00 uur  Vrouwenfeest 'This is Us'    
23.00 uur  Afterparty 'MuchoMacho'          

Zie ook:  
bronnen: Gay.blog.nl / Dichtbij.nl / YouTube.com