donderdag 17 april 2014

Tom of Finland | Fins postbedrijf Itella komt met Homo-erotische postzegels ‼

Weldra komt het Finse postbedrijf Itella met een opvallende reeks homo-erotische postzegels op de markt. Het postbedrijf wil daar- mee een ode brengen aan de kunst van Touko Laaksonen (1920 - 1991), beter bekend als Tom of Finland.

De zegels komen in september op de markt. De vaak expliciete tekeningen van de kunstenaar, die een icoon is in de homokunstwereld, geven homoseksuele liefde en seks weer. Zijn kunst maakt deel uit van collecties van onder andere het gerenommeerde Museum van Hedendaagse Kunst van Los Angeles en het Museum van Moderne Kunst van San Francisco.

De reeks postzegels bestaat uit 33 varianten. Op de tekeningen zijn onder andere spierbundels in lederen kostuums te zien. Op 8 september komen de eerste postzegels in omloop. Ze maken deel uit van de herfstseries, waarin ook kunstenaars als Urpo Martikainen en Jaakko Tähti wor- den geëerd, al zullen hun landschap- en tuinschilderijen voor minder ophef zorgen. "Natuurlijk is de keuze niet onbesproken, maar we wilden in het jaar 2014 leven", vertelt Markku Penttinen van Itella aan de Finse krant Helsingin Sanomat.

Eerder raakte al bekend dat de U.S. Postal Service een postzegel uitbrengt die ode brengt aan de homorechtenactivist Harvey Milk. Het verhaal van de activist uit San Francisco die 1978 vermoord werd vormde de inspiratie voor 'Milk', een film geregisseerd door Gus Van Sant.

Zie ook:  Finland lanceert Tom of Finland postzegels  /  Finland komt met reeks Homo-erotische postzegels  /  Tom of Finland → Wiki
 
bronnen: HoLeBi.info / GayStarNews.com / HLN.be / YouTube.com